AnnonsMiele

Rekord i antalet konkurser

1 feb 2024

Januari blev en rekordmånad för konkurser i Sverige. Totalt gick 1,047 aktiebolag i konkurs, en kraftig ökning med 61 procent jämfört med föregående år och den högsta månadssiffran sedan 90-talet. Konkurserna ökade i januari och kreditupplysningsföretagen räknar med att trenden kommer hålla i sig under 2024. Många bolag särskilt i restaurangbranschen kämpar för sin överlevnad.

I en prognos räknar UC med att de bolag som löper hög risk att drabbas finns inom byggsektorn. Den största ökningen, 170 procent, har skett inom vård och omsorg, därefter kommer hotell och restaurang med en uppgång på 113 procent.

I en prognos räknar UC med att de bolag som löper hög risk att drabbas av konkurs framöver finns inom byggsektorn. Foto: Adobe Stock.

”Konkurserna har nått nya katastrofala nivåer, inom vissa branscher är ökningen över hundra procent, i jämförelse med de redan höga konkurstalen i fjol”, skriver UC i en kommentar.

Under januari noterades 1,047 konkurser, jämfört med 651 samma period föregående år och 402 året innan. Detta markerar en fortsatt trend av rekordhöga konkurstal sedan mätningarna startade 1999.

Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe, uttrycker sin oro över den utvecklingen och betonar att många företag kämpar för sin överlevnad, vilket resulterar i dagliga rapporter om varsel och uppsägningar.

Restaurang- och hotellbranschen stod inför en särskilt utmanande månad i januari med en fördubbling av antalet konkurser – från 45 till 97, en ökning med 116 procent. Foto: Adobe Stock.

Antalet personer som drabbas av dessa konkurser ökade kraftigt under januari. Totalt påverkades 3,249 anställda, en ökning med 56 procent jämfört med genomsnittet de senaste åren.

Restaurang- och hotellbranschen stod inför en särskilt utmanande månad med en fördubbling av antalet konkurser – från 45 till 97, en ökning med 116 procent. Även e-handel, partihandel, konsultbyråer, livsmedelsbutiker och byggindustrin hade betydande uppgångar under månaden.

Av de företag som gick i konkurs hade 14 procent kvarvarande skulder från skatteanstånd under pandemin och framåt, vilket utgjorde en total skatteskuld på 272 miljoner.

Trots denna oroande utveckling noterades också en ökning av antalet nystartade företag, som landade på 4,294 under januari, en ökning med 10 procent jämfört med samma period föregående år och i linje med förhållandena innan pandemin.

 

Föregående artikel Humidus 5 snabba tips för att undvika vattenskador
Nästa artikel Styrräntan ligger still

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här