AnnonsMiele

Rekordhöjda fjärrvärmepriser

14 sep 2023

Priset för fjärrvärme har ökat med hela 8,0 procent mellan 2022 och 2023 enligt årets Nils Holgerssonrapport. Prisökningen är avsevärt högre än under fjolåret (1,4 procent i förra undersökningen). Fjärrvärmepriserna når därmed nya rekordnivåer. Den högsta höjningen sedan statistik började föras 1996.

Den genomsnittliga prisökningen på fjärrvärme landade på åtta procent under senaste året, vilket är den högsta någonsin sedan den första Nils Holgerssonrapporten. Hela 10 fjärrvärmebolag höjer priserna med 20 procent eller mer. Ytterligare 76 fjärrvärmebolag höjer priset med 10 till 20 procent. I topp ligger Falköping kommun med en höjning på 32 procent.

De regionala prisskillnaderna är stora. För en typlägenhet på 67 kvm i Nils Holgersson-fastighet innebär det en medelkostnad för fjärrvärme på 1 043 kr/ månad. Det är 27 procent dyrare i kommunen med det högsta priset, Storfors (1 321 kr/månad). I landets billigaste kommun, Luleå, är priset hela 35 procent lägre (678 kr/månad). Det är nästa dubbelt så dyrt i Storfors jämfört med Luleå (+95 procent).

Bland de tre storstadsregionerna står Malmö ut med en höjning på drygt 15 procent, följt av Stockholm på rikssnittet 8 procent och Göteborg på 3,3 procent.

Hela rapporten finns här.

Föregående artikel Inflationen sjönk i augusti – räntehöjningar kan fortsätta
Nästa artikel ”Slarva inte med budgetarbetet!”

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här