AnnonsElectrolux Professional AB

Rekordlågt Boindex

27 jun 2023

Swedbanks Boindex, där boendekostnaderna sätts i relation till hushållets disponibla inkomst, visar att svenska hushålls köpkraft är rekordlåg gällande hus- och bostadsrättsköp.

Snabbt stigande räntor, ökade driftskostnader och höjda avgifter har sänkt Swedbank boindex till den lägsta nivån sedan mätningarna började 2005.

Enligt Swedbanks pressmeddelande visar forskning att när andelen disponibel inkomst som går till att boendekostnader överskrider 30 procent får många problem. Detta kan alltså ses som en brytpunkt, och Swedbank har därför satt som norm att Boindex då når 100. Ett Boindex över 100 talar alltså för förhållandevis god köpkraft bland hushållen, medan ett index under 100 tyder på att hushållen har sämre köpkraft än den fastlagda normen. För bostadsrätter har boindex fallit från 102 till 96 sedan förra kvartalet.

─ Hushållen pressas alltmer av stigande boendeutgifter. Sannolikheten att fler hushåll kan få problem med att betala för sitt boende har ökat, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom i pressmeddelandet.

Föregående artikel Borätter blir hyresrätter
Nästa artikel Hushållen lånar allt mindre

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här