AnnonsElectrolux Professional AB

Rekordstort utbud av andrahandsbostäder

16 okt 2023

Just nu ser vi ett rekordstort utbud av andrahandsbostäder på marknaden, enligt uppgifter från uthyrningssajten Qasa. Samtidigt verkar priserna för dessa andrahandsbostäder stabiliseras, och detta skapar en gynnsam situation för potentiella hyresgäster. Fredrik Strömsten, VD på Qasa, påpekar att det på vissa ställen kan vara mer fördelaktigt att hyra än att köpa.

Utbudet av andrahandsbostäder har ökat med hela 45 procent jämfört med samma tid föregående år. Det finns flera faktorer som bidrar till denna ökning. För det första, den ekonomiska situationen spelar en avgörande roll, där stigande räntor och ökade boendekostnader driver många att hyra ut sina bostäder för att skapa en extra inkomstkälla.

Intressant nog har även lantställen börjat hyras ut. Foto: Adobe Stock.

Det har också blivit svårare att sälja bostäder, vilket ökar intresset för uthyrning som ett alternativ. Istället för att låta bostäder stå tomma, föredrar många ägare att hyra ut dem. Under det tredje kvartalet fanns hela 40 000 bostäder tillgängliga för uthyrning, medan endast 36 000 bostäder såldes under samma period. Detta är ett tydligt tecken på den ökade efterfrågan på andrahandsbostäder.

Intressant nog har även lantställen börjat hyras ut, och det är allt vanligare att par som flyttar ihop väljer att hyra ut en av sina bostäder istället för att sälja den. Detta innebär ett mer effektivt utnyttjande av bostadsbeståndet.

Andrahandsbostäder som erbjuds för uthyrning inkluderar oftast ägda bostäder, såsom ettor och tvåor i storstadsområden. Men nu ökar även uthyrningen av villor.

Det faktum att utbudet är stort har stabiliserat hyresnivåerna. Spekulanter på andrahandsmarknaden kan inte längre kräva extremt höga hyror, eftersom hyresgästerna nu har fler alternativ att välja mellan. Hyresnivåerna har ökat i en betydligt lägre takt än inflationen.

Allt detta skapar en fördelaktig situation för hyresgäster. Det kan till och med vara ekonomiskt förmånligt att hyra jämfört med att köpa, särskilt på vissa platser. Denna utveckling på andrahandsmarknaden ger hyresgäster bättre möjligheter och en mer gynnsam ställning i förhandlingarna om hyrespriser.

 

Föregående artikel Peab sätter sig över alla domar – men rår inte på Lille-Mor
Nästa artikel Höga krav på avskrivningar för brf:er

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här