Hur renoverar man lägenheter samt fasader och ändå behåller den historiska charmen? Paula Thunberg Bertolone, ordförande för brf Lysbomben i Stockholm, berättar hur de lyckades.
I folkmun kallas den 60 år gamla byggnaden, med 210 lägenheter, för dragspelshuset för sitt utseende eller för Erlanderhuset eftersom dåvarande statsminister Tage Erlander bodde där med sin familj.
Nu pågår ett reliningsprojekt vilket innebär att många badrum kommer att renoveras. I föreningen finns det även några hyreslägenheter och studentlägenheter kvar sedan ombildningen till brf. De ska totalrenoveras. För att behålla den estetiska charmen har föreningen vissa regler gällande renoveringar.
– Vi är väldigt noga. Om en boende vill göra en renovering så skickas det till vår tekniska ansvariga för att få ett godkännande. Där har vi regler om vad som gäller. Det är viktigt för att bevara och säkerställa husets estetik, säger Paula Thunberg Bertolone. Hon fortsätter:
– Vi tycker att det är viktigt att bevara byggnaden och även inuti. Är det så att man ska bygga om så behöver man ta en fundering om det. Är det rimligt? Om alla skulle göra det, har det en påverkan? Den frågan är inte alltid helt lätt. Det som man absolut inte får ta bort är bärande väggar. Det är frågor som kan bli juridiskt stora menar Paula.
För att bevara ursprungsskicket så har föreningen tagit in en arkitekt för att ta reda på hur och vad man kan förändra och vad som är möjligt. De tar noggrant in externa specialister för att kunna bevara husets historia så mycket som möjligt. Men en sak som föreningen är stenhårda med är vem som utför renoveringen. Där ställer Paula och styrelsen tydliga krav.
– När vi tar in entreprenörer så måste de ha ett kollektivavtal. Även om de tar in underentreprenörer så ska de också ha ett kollektivavtal. Annars tar vi inte in de företagen. Vid upphandlingsunderlaget granskar vi det. Vi gör det för att följa god sed på arbetsmarknaden och för att kunna få ett så bra resultat som möjligt.
Paula tror att brf Lysbomben är väldigt unika med att kontrollera ifall entreprenörer har kollektivavtal eller inte. Det har dock att göra med att hon själv jobbar fackligt. Föreningen blev även utsedd till ”Årets Bostadsrättsförening i Stockholm 2009” av Fastighetsägarna Stockholm. Utmärkelsen baserades på deras miljöarbete.