AnnonsElectrolux Professional AB

Riksbyggens önskan:

17 mar 2021

I januari deltog över 1200 av landets bostadsrättsföreningar i Riksbyggens undersökning om grönt stöd. Enligt undersökningen svarade 66 procent av bostadsrättsföreningarna att de skulle genomföra någon grön åtgärd om ett statligt stöd infördes. 
Riksbyggen vill att ett statligt stöd införs för bostadsrättsföreningar som ska och vill genomföra grön åtgärd. Hela 66 procent av bostadsrättsföreningarna som deltog i Riksbyggens undersökning svarade att de skulle genomföra någon grön åtgärd om ett statligt stöd infördes.
– Det finns ett stort intresse i åstadkomma dessa typer av åtgärder i bostadsrättsföreningarna. Vi på Riksbyggen ser ju att det redan genomförs hållbarhetsåtgärder, men vi vill att fler ska vilja göra ännu mer. I stället för en åtgärd kanske man kan göra tre och då kan ett stöd behövas, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen, till Borätt Forum.

Vad skulle ett sådant här stöd innebära för bostadsrättsföreningarna?

– Det beror såklart på hur det konstrueras. Men utifrån det siffror undersökningen visar så skulle det betyda mycket. Men det måste vara enkelt att få ta del av stödet. Det får inte vara långa och krångliga administrativa sökprocesser, då kommer intresset att svalna, säger hon.
Riksbyggens undersökning visar även att nästan hälften av de bostadsrättsföreningar som deltog i undersökningen anser att ett stöd är avgörande eller helt avgörande för att göra gröna åtgärder.
– 43 procent av bostadsrättsföreningarna säger att ett statligt stöd är avgörande för om de ska genomföra gröna åtgärder. En bostadsrättsförening måste tänka på ekonomin och då kan ett statligt stöd vara avgörande, säger Johanna Ode.

Riksbyggens förslag till grönt stöd för bostadsrättsföreningar, i korthet:

– En subvention med 30 procent av arbetskostnaderna.
– Halverad fastighetsavgift de första fem åren.
– Statliga kreditgarantier för investeringslån.
– Stöd ska ges för åtgärder inom fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassningar, biologiska mångfald samt cirkulär ekonomi.
– För att stödet verkligen ska göra nytta måste det vara enkelt att använda, liknande ROT-avdraget.
Läs mer om Riksbyggens gröna stöd här

Föregående artikel
Nästa artikel Släpp inte oseriösa entreprenörer över tröskeln

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här