AnnonsElectrolux Professional AB

Riskerna med bolånen är överdrivna menar SBAB

8 jul 2024

Under lång tid har Finansinspektionen, Riksbanken och flera internationella organisationer varnat för de makroekonomiska riskerna med de stora bolånen i Sverige. Riksbanken har i flera stabilitetsrapporter framställt hushållens skulder som den största risken för svensk ekonomi. SBAB nya rapport, ”Hushållens bolån – Makroriskerna med dem är inte så stora som ofta hävdas,” visar att dessa risker har överdrivits.

Enligt SBAB:s rapport utgör bolåneskulderna inte en så stor risk för svensk ekonomi som svenska myndigheter och vissa internationella organisationer hävdat. Rapporten menar också att majoriteten av bolånetagare inte löper stor risk. Analyserna baseras bland annat på ny data från UC, Booli och Kantars Sifopanel.

Enligt statistik från SCB äger 61 procent av hushållen i Sverige sin bostad medan 39 procent hyr. I SBAB:s undersökning uppger 35 procent av bostadsägarna att de inte har några bolån alls. Detta innebär att cirka 40 procent av hushållen i Sverige har ett bolån, medan 60 procent av hushållen inte har några bolån. Bland hushåll med bolån är medianbeloppet 1,3 miljoner kronor, och endast 14 procent av alla svenska hushåll har bostadslån som överstiger 2 miljoner kronor. För nästan 8 av 10 bolåntagande hushåll kan bostadspriserna falla med 30 procent utan att lånen överstiger bostadens värde.

– En tydlig majoritet av bolånetagarna har förhållandevis små lån och det är samtidigt få som har mycket stora bostadslån. Bostadsägare i Sverige har dessutom i låg grad belånat sina bostäder för konsumtion och har därtill, sett i ett internationellt perspektiv, ett mycket stort sparande, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Föregående artikel Få koll på kriminella företag
Nästa artikel Ytterligare storbank sänker bundna räntor

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här