AnnonsElectrolux Professional AB

Rörlig räntan förväntas fördubblas

19 apr 2022

Räntor steg kraftigt både i Sverige och omvärlden i mars. Förväntningarna om stramare penningpolitik har ökat i och med att centralbanker som Riksbanken och ECB har signalerat att den höga inflationen behöver bekämpas. Prognosen för bolåneräntor på samtliga löptider revideras därför upp i senaste utgåvan av Räntebladet, en analys från Swedbank Makro, enligt ett pressmeddelande från Swedbank.

I nuvarande prognos enligt Räntebladet förväntas den femåriga bolåneräntan nå 2,50 procent i slutet på året, samtidigt som den rörliga stiger till 2,60 procent. Det kan jämföras med marsprognosen där den femåriga bolåneräntan förväntades uppgå till 2,00 procent och den rörliga till 1,60 procent.

− Svenska hushåll bör ställa in sig på en betydligt högre ränta än i dag. Ta reda på vilken ränta du tål och agera därefter. Har du en hög skuldsättning, både i relation till bostadens värde och din inkomst, och vill veta din framtida boendekostnad kan det vara klokt att binda hela eller delar av lånen, säger Swedbank och Sparbankernas privatekonom Arturo Arques i pressmeddelandet.

Under nästa år väntas inflationen däremot sjunka tillbaka, samtidigt som tillväxten sviktar i flera länder, vilket bidrar till att ränteuppgången stannar av. Långräntor väntas till och med minska något under 2023.

Källa: Swedbank

Föregående artikel ”Soprum ligger mig varmt om hjärtat”
Nästa artikel Kan bli billigare säga upp bundna bolån

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här