AnnonsMiele

Rut- och rotavdrag fördubblas

2 okt 2023

Från och med juli 2024 kommer maxbeloppet för rut- och rotavdrag att fördubblas för privatpersoner i Sverige, enligt Svenska Dagbladet (SvD) Näringsliv. Det innebär att taket på rut- och rotavdragen höjs från totalt 75 000 kronor per år till 150 000 kronor.

För närvarande kan en privatperson som äger och bor i en bostad i Sverige göra avdrag för totalt 75 000 kronor per år. Rutavdraget har ett tak på 75 000 kronor per person och år, medan rotavdraget är begränsat till 50 000 kronor. Det innebär att det totala beloppet som man kan dra av är 75 000 kronor.

Rotavdraget fungerar på så vis att du som beställare av tjänster som berör renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av bostad har rätt till avdrag på upp till 30 procent av arbetskostnaderna. Foto: Adobe Stock.

Den ökade maxgränsen på 150 000 kronor möjliggörs genom att taket för rotavdraget höjs till 75 000 kronor, och samtidigt separeras maxbeloppen för rut- och rotavdragen. När ändringen träder i kraft kommer det att vara möjligt att dra av 75 000 kronor i rutavdrag och ytterligare 75 000 kronor i rotavdrag, vilket ger en total av 150 000 kronor.

Byggföretagen välkomnar denna förändring men påpekar att avdragen ännu inte är likvärdiga. Catharina Elmsäter-Svärd, VD för branschorganisationen, påpekar att rotavdraget fortfarande är begränsat till 30 procent, medan rutavdraget är 50 procent.

Regeringen planerar att öka rotavdraget med nära en miljard kronor i den kommande budgeten. Trots detta är det otillräckligt under den pågående byggkrisen.

Krisen förväntas särskilt påverka stora grupper inom nybyggnadssektorn, och det finns ett intresse av att stödja mindre entreprenörer som arbetar både med småskaliga rotprojekt och som underentreprenörer i större byggprojekt. Det är viktigt att småföretag kan överleva under dessa tider.

Föregående artikel En bostadsmarknad i kris
Nästa artikel Vem bor i din fastighet?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här