Det finns ett inflöde av illegal arbetskraft till Sverige. Varken polisen eller andra myndigheter har koll på hur många de är – men att det rör sig om 10 000-tals personer är klart. Personer som vistas i Sverige illegalt utgör väldigt billig arbetskraft, de kan kanske få 40-50 kr i timmen men skall ofta betala både resa och inkvartering till den som fixar jobb.
Detta enligt rapporten ”Arbetslivskriminalitet – ett hot mot god produktivitetstillväxt” som säkerhetsföretaget Ansvar Säkerhet presenterade i januari i år.
Bygg- anläggning- och städbranscherna är arbetsintensiva och här finns många företag om anlitar människor som saknar rätt att arbeta och vistas i Sverige. Uppläggen är ofta rent kriminella.
– Det har varit mycket fokus på bygg, medan städ- och trädgårdsarbete har gått lite under radarn, säger Jessica Löfström, vd för säkerhetsföretaget Ansvar Säkerhet.
Hon råder bostadsrättsföreningar att noga kolla de företag de överväger att anlita:
–Kolla vilka personer som sitter som vd och styrelse i bolaget.
Arbetslivskriminella upplägg innefattar nästan alltid att den verkliga huvudmannen håller sig dold. Som VD och styrelse används målvakter. Målvakter är marginaliserade individer, ofta missbrukare med stora skulder, från Sverige eller från något EU-land. Genom att huvudmannen kontrollerar deras BankID kan det se ut som de är aktiva. I verkligheten har de bara mot ersättning lånat ut sin identitet. Kontakter med företaget sker ofta genom en bulvan som inte har något juridiskt ansvar.
Pengar slussas till huvudmannen genom olika penningtvättsarrangemang.
Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggföretaget Veidekke förklarar att närmare 100 procent av de utländska företagen som arbetar i Sverige har mer eller mindre kriminella upplägg.
Enligt Ansvar Säkerhets rapport januari är arbetslivskriminalitet nästan uteslutande kopplat till utländsk arbetskraft, antingen personer som bara är i Sverige tillfälligt för att arbeta, eller personer som nyligen kommit till Sverige med avsikt att bosätta sig. Dessa är beredda att arbeta för låga löner och dåliga arbetsvillkor.
En intervju med Jessica Löfström och Rebecca Falk på Ansvar Säkerhet publiceras i Borätt 3/2024 som landar i brevlådorna i början på juni.