AnnonsElectrolux Professional AB

Så här råder du bot på alla energislukare

22 okt 2022

Små husmorstips kan bli stora pengar. Pengar att spara på el-, värme-,vatten- och andra energislukare i hemmet. Spara vatten, täta fönster och dörrar, se över radiatorer och duscha kortare tid är några av tipsen.

Duschar-, köks- och tvättställsblandare med snålspolande munstycken kan minska vattenåtgången rejält. Får jag bort shampoo och balsam ur håret då?

När varmvattnet försvann i flera dagar var det dags att uppgradera systemet.
Duschar-, köks- och tvättställsblandare med snålspolande munstycken kan minska vattenåtgången rejält.

– Absolut, du märker ingen skillnad. Det var förr munstyckena plockades bort, idag är kvalitén utmärkt, säger Lars Svingdal, Storholmen teknik.

Ett annat tips är att duscha kortare tid. Ett snålspolande duschmunstycke kan halvera vattenförbrukningen per minut från tolv liter till sex liter. Dessutom halverar du kostnaden för den energi som du värmer vattnet med. Energismarta munstycken blandar ut vattnet med luft, det gör att du får känslan av att det kommer ut lika mycket vatten och att trycket är detsamma som tidigare. Om du har IMD*kan du själv hålla koll på din förbrukning av värme, el och vatten.

Att täta fönster kan hålla kylan borta. Tätningslister som består av gummi och silikon tappar sin funktion med tiden, de torkar ut och behöver bytas ungefär vart tionde år.
Att ”lufta elementen” brukar många göra men se till att det inte kommer vatten ur dem.

– Vatten ur radiatorerna orsakar problem med värmen för dem som bor högre upp i fastigheten. Andra tips för att behålla värmen i bostaden är att inte möblera framför elementen eller kraftiga gardiner som ”tar värme”. Om elementen står fritt avger de värme i rummen.

Lufttorka tvätten. Det går åt drygt tre gånger så mycket energi att torktumla kläder.

Priserna på el har skjutit i höjden kraftigt. Din hemelektronik drar ström dygnet runt – helt i onödan. Att ha hemelektronik i stand-by-läge kan kosta flera hundralappar varje år. Dina prylar i hemmet fortsätter att dra el även när du inte använder dem. Stänger du av tv:n med fjärrkontrollen fortsätter den att dra ström i standby-läge. Här är några bra tips för att spara el och därmed pengar. Stäng av TV och musikanläggning med knappen eller en dosa. Den apparatur som stängs av med fjärrkontroll drar el eftersom de står i stand-by-läge. Många låter mobilladdaren sitta kvar i väggen efter att de har laddat klart sina telefoner.

– Det lönar sig alltid att dra ur dem ur vägg-uttaget. En bra tumregel är att ju tyngre laddaren är desto mer el drar den. Ett enkelt tips är att skaffa en strömbrytare.

– Nästan alla prylar med fjärrkontroll tar ström även när de inte är påslagna. För att försäkra sig om att elektroniken inte drar någon ström när den inte används; använd en
grendosa. När du slår på grendosan aktiveras all utrustning. Vill du förenkla proceduren anslut en fjärrstyrd strömbrytare. Med fjärrkontrollen kan du enkelt slå på och av anläggningen, säger energiexperten Lars Ejeklint på Vattenfalls hemsida.

*Individuell mätning och debitering, IMD, innebär att uppvärmning
och tappvarmvatten mäts separat på lägenhetsnivå och att kostnaden
separeras från varmhyran i flerbostadshus.

FLER VÄRDEFULLA TIPS FÖR ATT SPARA ENERGI

* Sänk temperaturen i bostaden
* Byt dina lampor till LED-belysning
* Använd diskmaskinen i stället för att diska för hand
* Kontrollera att du har rätt temperatur för kyl och frys. Kylen ska ha +5 och frysen -18 grader
* Använd vattenkokare
* Tvätta i lägre temperatur
* Kontrollera energimärkningen. Finns idag på de flesta vitvaror, tv-apparater, lampor och övriga elprodukter
* Lufttorka tvätten. Det går åt drygt tre gånger så mycket energi att torktumla kläder

Föregående artikel Nästan hälften klarar inte av högre månadsutgifter
Nästa artikel Bostadsrätterna faller först och mest

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här