AnnonsMiele

Så räddar byggföretagen sin investering

31 dec 2023

Att sänka priserna på nyproducerade lägenheter är det inte tal om. Chockhöjda avgifter är inte heller populärt hos köpare som då kan vilja hoppa av. För att få sina lägenheter sålda tillämpar bostadsutvecklarna en ny metod – räntegaranti.

Många byggen som startade för ett par år sedan i ett läge där räntorna var extremt låga och hushållen optimistiska, är nu på väg att slutföras. Köpare som då tecknade förhandsavtal och räknade med att affären skulle vara tämligen riskfri ska nu flytta in. Kostnaderna för både privata lån och för föreningens lån har skenat. Egentligen skulle avgifterna behöva höjas kraftigt, men då riskerar man att köparna inte klarar kostnaderna för sitt nya boende.

Nyproduktion
Byggföretagen vill inte sänka priserna på de nyproducerade lägenheter som snart står färdiga. Räntegaranti är ett sätt att slippa höja avgifterna direkt.

I Skanskas nybyggda projekt Verkstan 1 i Umeå finns ett trettiotal lägenheter kvar. Föreningen består av 5 hus med 160 lägenheter. De första lägenheterna stod inflyttningsklara för ett år sedan, och de sista beräknas vara klara för inflyttning i vår. Byggkostnaderna uppges i den ekonomiska planen ligga på över 60 000 kronor per kvadratmeter, en bra bit över genomsnittet. Föreningen är högt belånad, avgifterna är tämligen höga, 6–7000 kronor för en trea. Det är egentligen mindre än vad det verkligen borde kosta. För att köparna ska våga slå till erbjuder Skanska så kallad räntegaranti.

På sin hemsida skriver Skanska: ”Räntegarantin innebär att Skanska kompenserar för den höjda kostnaden för bostadsrättsföreningens lån under de första åren. På så vis slipper du och dina grannar riskera kraftigt höjda månadsavgifter i ert nya hem.” Föreningen styrs av en interimsstyrelse, men i vår kommer de boende att bilda den ordinarie styrelsen. Då tar de boende över ansvaret för föreningen och de fem lån som finns. Lånen kommer att ha en högre ränta än den kalkylränta som avgifterna är baserade på.

Olle Rundgren på Skanska förklarar skriftligen på Borätts frågor om hur den fungerar:
”Räntegarantin innebär att Skanska kompenserar för den höjda kostnaden för bostadsrättsföreningens lån under de första åren. Räntegarantin minskas årsvis i takt med att lånens bindningstider löper ut och föreningarna får då själva ta ansvar för att binda om och bära kostnadsökningen på respektive lån. På så vis kommer styrelserna successivt in i sitt ansvarstagande för sina lån och har bättre kontroll över kostnadsökningen av räntan.”

Han framhåller att räntegarantin påverkar Skanskas marginal negativt. Alternativet att sänka priserna på lägenheterna för att få dem sålda verkar inte alls vara aktuellt, eftersom det skulle tära betydligt mer på byggföretagets marginal och kanske göra bygget till en ren förlustaffär. Räntegarantin har blivit ett sätt för byggföretagen att få köparna att våga investera i nyproduktion utan att behöva rea ut lägenheterna.

Föregående artikel Lyft föreningen till nya nivåer
Nästa artikel Allt fler mäklare överväger att sluta

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här