AnnonsElectrolux Professional AB

Så undviker brf att hyra ut till kriminella

11 okt 2023

 

en lokal under inflyttning
Ny hyresgäst? De är bäst att kolla upp företaget noga och ha väl utformade hyreskontrakt.

Att ha en lokal att hyra ut kan tyckas vara en guldsits för bostadsrättsföreningen. Ett sätt att kunna hålla nere avgifterna. Men det kan bli en riktigt dålig affär om fel hyresgäst kommer in.

Företag kan fungera som täckmantel för kriminella brottsupplägg. Fastighetsägarna har tagit fram en checklista till hjälp för fastighetsägare, exempelvis bostadsrättsföreningar så att man lättare ska upptäcka om en tilltänkt hyresgäst går att lita på eller inte.

9 punkter att kontrollera

 • Be att få se affärsplan och budget.
  • Ta en kreditupplysning. Hur har ekonomin sett ut historiskt? Är företaget särskilt riskutsatt
  • Var noga med att ange ändamålet för uthyrningen i kontraktet, till exempel bokhandel, konditori eller revisionsbyrå. Ändamålet avgör vad hyresgästen får använda lokalen till.
  • Hämta information från offentliga register såsom exempelvis Bolagsverket, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och domstolar.
  • Finns det skäl att fundera på om särskild säkerhet behövs, till exempel bankgaranti, deposition eller borgensåtagande?
  • Reglera andra väsentliga förutsättningar för uthyrningen, till exempel öppettider och alkoholtillstånd.
  • Använd Ekobrottsmyndighetens checklista med varningssignaler för vad som kan vara en oseriös aktör. Listan finns på Ekobrottsmyndigheten hemsida.
  • Skriv ett tydligt och välformulerat lokalhyreskontrakt.
  • Fundera på om en äganderättsklausul bör tas med i hyreskontraktet för att begränsa möjligheten till överlåtelse av aktier i aktiebolag som är hyresgäst.

Misstanke om brott eller missförhållanden rapporteras till polisen, Ekobrottsmyndigheten, socialtjänsten, aktuellt fackförbund och/eller Arbetsmiljöverket.

Denna checklista kan också vara ett gott stöd när föreningen ska handla upp tjänster, exempelvis fastighetsskötsel eller renoveringar. Det är alltid bra att inhämta information om de företag som anlitas.

Källa:Fastighetsägarna

De nya lokalhyresgästerna verkar trevliga, men har föreningen kollat att de har rent mjöl i påsen? (genrebild)

Föregående artikel VIDEO: Så vintersäkrar du fastigheten
Nästa artikel Följ med till Slagan – en brf där man trivs!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här