AnnonsMiele

Säkra bostaden inför semestern

20 jun 2023

Semestern närmar sig och det är viktigt att säkra fastigheten för att minska risken för inbrott, bränder och översvämningar. Genom att vidta proaktiva åtgärder kan man skydda fastigheten och de boende från olyckliga händelser.

Eftersom tjuvar är medvetna om att många är bortresta under semestern, utför de ofta rekognosering för att hitta lämpliga tillfällen att slå till. Det har också blivit allt vanligare med inbrott där det inte finns några synliga tecken på inbrottsskador på dörrar eller fönster. Detta kan ofta bero på enkla misstag, som att glömma nycklar i fönsterlåsen, att man inte sätter låskåpan över låsvredet eller att man inte låser överlåset.

Installera särskilda fönsterlås och låsbara handtag på balkongdörrar för att hålla tjuven borta. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Men det finns även andra faktorer som kan orsaka problem när ingen är hemma, som till exempel översvämningar och bränder. Här följer en checklista för både boende, bostadsrättsföreningens styrelse och fastighetsägare för att minimera risken för obehagliga överraskningar vid semesterns slut:

  1. Säkerställ att alla dörrar och fönster är ordentligt låsta innan du åker iväg. Installera särskilda fönsterlås och låsbara handtag på balkongdörrar.
  2. Be grannar eller vänner att hålla ett öga på fastigheten och ta in posten regelbundet för att ge ett bebott intryck.
  3. Installera timers på lampor och eventuellt en radio eller TV för att simulera att någon är hemma.
  4. Se till att trädgården är väl underhållen för att undvika att fastigheten ser övergiven ut.
  5. Stäng av huvudvattenkranen för att minska risken för vattenskador.
  6. Kontrollera att brandvarnare och brandsläckare är i gott skick och fungerande.
  7. Slå av alla elektriska apparater och dra ur kontakter för att undvika brandrisker.
  8. Säkerställ att eventuella utomhusgrillar är ordentligt släckta och att gasolflaskor är bortkopplade.
  9. Ha en pålitlig kontaktperson som kan nås i nödsituationer.
  10. Se över försäkringsskyddet för fastigheten och dess innehåll för att vara säker på att det är tillräckligt och uppdaterat.

Genom att följa dessa åtgärder kan man öka säkerheten och tryggheten under semestern och minska risken för olyckor och intrång. Det är viktigt att vara proaktiv och ta ansvar för att skydda sin fastighet och de boende även när man är bortrest.

 

 

 

 

 

Föregående artikel Hålla koll på panter
Nästa artikel Bryt tystnaden kring byggfusk

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här