AnnonsElectrolux Professional AB

Sämre ränta trots högre rabatt

19 dec 2022

Storbankernas räntesättning för bolån blir allt snårigare. Följden är att bolånekunder, trots högre ränterabatt, kan få sämre räntevillkor än tidigare.

Enligt Finansinspektionen står det bankerna fritt att hantera sina boräntor som de vill.

Kunder som låter det vara kan bli sittande med sämre villkor.

Enligt Finansinspektionen står det bankerna fritt att hantera sina boräntor som de vill.

– I dag finns inga regler som styr listräntorna och därför kan bankerna bestämma vilken nivå de sätter och när de vill ändra den, säger Anna Hult, senior analytiker på Finansinspektionen.

Det ställer väl höga krav på bolånekunderna?

– Det betyder att det läggs ett ansvar på konsumenten, visst är det så. Det är viktigt att de är aktiva och att de har koll på vad den faktiska räntan är vid varje ränteinbetalning och om det är en konkurrenskraftig ränta, säger hon

Enligt Fredrik Nordquist på Konsumenternas bank- och finansbyrå är det värt besväret för konsumenten att hålla koll på mer än bara ränterabatten.

– Visst kan det vara svårt för konsumenten och de flesta vill ju göra andra saker än att sitta och räkna på det här, men kunder som låter det vara kan bli sittande med sämre villkor, säger han.

Bakgrunden till bolånekundernas utsatta position är bolånens betydelse för bankernas lönsamhet, vilket i sin tur bottnar i de enorma beloppen. De svenska hushållen har bolån för sammanlagt omkring 4 000 miljarder kronor, enligt SCB. Bolånen står för drygt 80 procent av den totala utlåningen till hushållen.

Om bankerna lyckas höja vinstmarginalen för boräntorna med endast 0,01 procentenhet – exempelvis genom att kunderna i snitt betalar en ränta på 3,41 i stället för 3,40 procent – betyder det 400 miljoner kronor i ökad vinst för den samlade bolånemarknaden.

Föregående artikel Moralisera inte över höga bolån
Nästa artikel Rejäl sänkning av elförbrukningen

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här