AnnonsMiele

”Sänk ROT-avdraget”

21 dec 2023

Riksrevisionens har granskat utfallet på ROT-avdraget och kommit fram till att en sänkning av taket bör göras. I pressmeddelandet säger de att rotavdraget har haft en relativt stor betydelse för att minska hushållens efterfrågan på svarta hantverkartjänster, men begränsad effekt när det gäller att öka hushållens arbetsutbud och inkomster. ”Vita” tjänster är dessutom ofta ”svarta” i nästa led.

ROT-avdraget må vara positivt för många men för staten är det en rejäl förlustaffär. På intäktssidan finns ökade skatteintäkter på drygt 1,3 miljard kronor om året. Men samtidigt är statens direkta kostnader för avdraget hela 10 miljarder per år. Det innebär att självfinansieringsgraden endast är 14 procent.

– ROT-avdraget i sin nuvarande konstruktion är inte effektivt utformat. Det skapar inte tillräckligt stora skatteintäkter genom minskat svartarbete och ökat arbetsutbud för att motivera statens kostnader, säger riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Trots styrningen mot färre svart betalda hantverkstjänster har förekomster av svarta löner och annan arbetslivskriminalitet dessutom ökat på senare tid, framför allt bland små företag i byggsektorn. Det innebär att många rottjänster som hushållen har uppfattat som vita i konsumentledet i själva verket ändå har betalats med svarta löner, bortom köparnas insyn och kontroll.

Riksrevisionen menar i pressmeddelandet att andra insatser än rotavdraget krävs för att komma till rätta med svartarbetet, och att det är lämpligt att gå vidare med de åtgärder som tidigare har diskuterats i statliga utredningar. Det handlar bland annat om att öka myndigheternas möjligheter att samverka och genomföra kontroller.

 

Föregående artikel Chockhöjning av vatten, avfall och värme
Nästa artikel Flera räntesänkningar nästa år enligt KI

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här