AnnonsMiele

Sänkt bolånetak i sikte

25 jan 2024

 

Höjt bolånetak ökar möjligheten för förstagångsköpare att finansiera sitt boende på ett säkert sätt.

Regeringen vill höja bolånetaket från 85 till 90 procent. Tanken är att underlätta för förstagångsköpare. Många köpare toppar upp sina bolån med högrisklån – för att hamna i skuldfällan.

– En höjning av bolånetaket skulle kunna sänka tröskeln för att fler ska komma in på den ägda bostadsmarknaden och samtidigt minska drivkrafterna att ta blancolån, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i ett pressmeddelande.

Mäklarsamfundet välkomnar regeringens förslag. De förklarar att en höjning skulle göra det lättare för förstagångsköpare, samtidigt som risken minskar.

De framhåller att konsumtionslånen ökat kraftigt under det senaste decenniet. En bidragande orsak är att hushållen finansierat kontantinsatser till bostadsköp med konsumtionslån för att klara bolånetaket.

Ränteavdragen för bolån kommer regeringen inte att röra. Däremot vill man trappa ner ränteavdragen för lån utan säkerhet.

På Mäklarsamfundet anser man att en höjning av bolånetaket minskar behovet av att finansiera kontantinsatsen med blancolån och att nedtrappade och slutligen helt borttagna ränteavdrag, skulle förstärka effekten ytterligare.

Föregående artikel Sju av tio hjärtstopp utanför sjukhus sker i hemmet
Nästa artikel Grannarna delar på rum och verktyg

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här