AnnonsElectrolux Professional AB

Sänkta friköpspriser för tomträtter i Stockholm

8 dec 2021

Bostadsrättsföreningar i Stockholm som vill köpa loss sin mark bör få ett pris som baseras på 85 procent av marktaxeringsvärdet. Det har en utredning som Exploateringsnämnden har gjort kommit fram till.

Förslaget, som godkänts i exploateringsnämnden, innebär en sänkning med 15 procent från nuvarande friköpspris för flerbostadshus som, till skillnad från småhus och fritidshus, ligger på 100 procent. Utredningen berör de cirka 1000 föreningar i Stockholms stad som hyr marken fastigheten står på.

Tomträtterna har varit en fråga för många av landets föreningar som inte äger sin mark, utan hyr den av kommunen. Det då värdet på marken ökat kraftigt och föreningar främst i storstadsregionerna drabbas av chockhöjda tomträttsavgälder samtidigt som de inte har råd att köpa loss marken.

Men för kommunerna är tomträttsavgälderna en inte obetydlig inkomstkälla. Under 2022 beräknas inkomsterna för dem uppgå till 2,8 miljarder kronor, av dem kommer knappt häften, 1,2 miljarder, från flerbostadshustomträtter.

Förslaget tas upp till beslut på kommunfullmäktige under nästa vecka.

Föregående artikel DEBATT: För låga eller för höga avgifter?
Nästa artikel Brf Trelleborgshus 1 utsedd till Årets Hållbarhetsförening

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här