AnnonsElectrolux Professional AB

Sekretess skyddar kriminella

9 apr 2024

Fair Play Bygg – en samverkan mellan Stockholms Byggmästareförening och fackförbundet Byggnads har lanserat sin årsrapport för 2023. Under förra året fick organisationen ta emot 291 tips om olika typer av arbetslivskriminalitet. 168 ärenden lämnade över till främst Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten för vidare utredning.

 Misstankarna gällde skattebrott och penningtvätt men också en del brott mot utlänningslagen, bokföringsbrott, kreditbedrägerier, människoexploatering, arbetsmiljöbrott och olaga hot. Polismyndigheten uppskattar att vinsterna från den kriminella ekonomin i Sverige uppgår till omkring 150 miljarder kronor per år.

Många svartjobbare på svenska byggen
Åtta av tio byggföretag från Östeuropa misstänks bryta mot svenska lagar och regler

Det vanligaste tipset är misstänkt svartarbete. Fair Play Bygg skriver i sin rapport att svartjobben relaterar till människoexploatering – den värsta formen av arbetslivskriminalitet.

Enligt många tips kan papperslösa arbetstagare jobba 12–14 timmar om dagen under miserabla förhållanden, mot en ersättning på mellan 20–40 kronor i timmen. Till exempel kan arbetet ske på höga höjder utan fallskydd, innebära tunga och farliga lyft eller asbestsanering utan skyddsutrustning.

Fair Play Bygg startades 2016  som ett samarbete mellan Stockholms Byggmästareförening och Byggnads för att skapa sunda arbetsplatser och rättvis konkurrens i byggbranschen. Sedan starten har 175 företag upptaxerats med totalt 124 miljoner kronor tack vare tips till Fair Play Bygg.

Organisationen driver på för att förändra sekretesslagstiftningen som hindrar myndigheter från att samverka. En strävan är att skapa ett öppet sökbart register med uppgifter från flera myndigheter där den som beställer ett byggprojekt kan kontrollera om ett företag betalar skatt och arbetsgivaravgifter.

Föregående artikel Delad solenergi blir skattefri
Nästa artikel En kvarts miljard mot ekonomisk kriminalitet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här