AnnonsMiele

”Skapa kö till styrelsen”

8 mar 2024

Fem snabba frågor till Kickass coachen Philip Diab, känd från TV 3 succén Lyxfällan. Hur ska föreningen bryta den negativa dynamiken?  

Scenario: En trött styrelse. De upplever att de är ensamma om att dra ett stort lass. Alla vill egentligen lägga av, men de hittar inga ersättare. Bostadsrättsföreningen måste ha styrelse, annars måste föreningen likvideras. Så de är piskade att sitta kvar…

Hur ska föreningen bryta den negativa dynamiken?

– De som sitter i styrelsen behöver bli mer nyfikna på medlemmarna i föreningen och sätta sig in i deras situation. Intressera sig för varför de som bor i huset har köpt en bostadsrätt? Samhället och bostadsmarknaden har förändrats. Hyreslägenheter är svåra att få tag på. Människor köper inte en lägenhet för att de vill vara med i en förening utan för att de vill bo, jobba och leva. Därför hamnar de i en bostadsrättsförening.

Det är inte ett aktivt val som tidigare. Unga människor i dag är också mer pragmatiska. De är vana att betala för de tjänster de vill ha. Det svenska bostadsrättsystemet bygger på frivillighet, kanske har den traditionella bostadsrättsföreningen spelat ut sin roll?

Hur ska styrelsen närma sig de övriga medlemmarna?

– En grundläggande fråga är vad som engagerar dem som bor i huset. Vad skulle få dig att engagera dig? Hur mycket tid vill du lägga? Det är jätteviktigt att vara ärlig med att styrelsen behöver hjälp och vad man behöver hjälp med. Den som svarar ”Jag har inte tid” kan få motfrågan ”Om du hade tid – vad skulle du vilja göra då?” Vad skulle du göra om du hade en timme i månaden? Det är också nödvändigt att lägga bort förutbestämda antaganden. Den som är olik dig själv och de andra gamla styrelserävarna kan ha erfarenheter och kunskaper som är värdefulla.

Hur ska man sälja in styrelsearbete?

– ”Sälja in” låter manipulativt. Skilj på att övertyga och att övertala. Men den som engagerar sig i styrelsearbete har en större möjlighet att påverka värdet på sin investering. Själv engagerade jag mig i styrelsen under en period när jag bodde i bostadsrätt. För mig var det ett sätt att hålla koll på att föreningen gjorde rätt saker. Visst handlade det om att sköta ekonomin på rätt sätt, men också om att vara med och diskutera vilken slags bostadsrättsförening vi ville vara.

Två exempel: Föreningen hade ett tjugotal lägenheter, av vilka två var hyresrätter. Visst hade det varit ekonomiskt fördelaktigt att sälja lägenheterna, men vi frågade oss om vi ville medverka till ytterligare gentrifiering av området. De som bodde i lägenheterna hade inte haft ekonomisk möjlighet att bo lika trevligt om de inte fått hyra. I huset fanns också en restaurang med tvivelaktigt rykte. Vi sade upp det kontraktet och fick in en krögare som var känd för att alltid betala vita löner och sköta arbetsmiljön väl. Det blev ett lyft för gatan och ökade därigenom värdet på hela omgivningen.

Visst handlar det om att sköta ekonomin på rätt sätt, men också om att diskutera vilken slags brf vi vill vara, säger Philip Diab, Kick ass coach.
En gammal styrelse uppfattas ofta som självtillräcklig – hur ska de göra för att släppa in andra i gruppen?

– Släpp offermentaliteten! En styrelse jobbar för andra – det är naturligt – och då tycker jag att de ska belönas. Jobbet är frivilligt men måste samtidigt göras. En styrelse som exempelvis vänt en negativ utveckling, förhandlat om dåliga avtal, fått ordning på energiekonomin och på andra sätt ökat värdet på medlemmarnas investering borde kunna få ett ordentligt arvode. Då kan det bli attraktivt att engagera sig.

En annan viktig sak är att effektivisera styrelsearbetet så att det inte framstår som tungt. Håll digitala möten med en tydlig agenda. Skilj på informationsmöte och beslutsmöte. Skapa en jämlik styrelse där alla kommer till tals.

Vilken är styrelsens främsta uppgift?

– Att skapa kö till styrelsen. Allt som har en kö verkar intressant. Om nya medlemmar får veta att de har chansen till en styrelseplats ställer de sig gärna i kön och funderar över hur de ska kunna bidra om de får frågan.

Föregående artikel Årsstämman närmar sig med stormsteg – så förbereder ni er | Premiär 12 mars!
Nästa artikel Krig, inflation och stigande räntor – vad händer med ekonomin nu?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här