AnnonsElectrolux Professional AB

Skatteverket ger svar om elstöd

22 feb 2023

 

Elstolpe
Bostadsrättsföreningar kan ansöka om elstöd för företagare hos skatteverket eftersom en brf räknas som juridisk person.

Regeringen har ambitionen att elstöd för företag ska kunna sökas från och med den 30 maj i år under förutsättning att EU godkänner stödet. Detta berör bostadsrättsföreningar, eftersom brf:er räknas som juridisk person.

Vi frågade Marie Elmnäs på Skatteverket vad som gäller i dagsläget. Hon har gett svar med förbehållet att svaren kan bli inaktuella om reglerna ändras inför EU-kommissionens godkännande av stödet.

– I de fall där bostadsrättsföreningen står på avtalet med elnätsföretaget för uttagspunkten eller uttagspunkterna och medlemmarna inte har tecknat egna avtal med elnätsföretaget för sina egna uttagspunkter, är det bara bostadsrättsföreningen som kan söka elstöd för företag. Medlemmarna kan inte få elstödet till hushåll, eftersom de inte har något avtal med elnätsföretagen, framhåller hon.

Bostadsrättsföreningen kan då välja att fördela stödet till medlemshushållen, men detta är inte reglerat i någon lag.

–Om varje lägenhet har en egen uttagspunkt och ett eget avtal med ett elnätsföretag, får hushållen elstöd till hushåll, säger Marie Elmnäs.

Föregående artikel – Mitt budskap är att man inte behöver vara rädd
Nästa artikel Väntan på solceller blev ”tur i oturen”

2 Kommentarer

  1. Enligt avi från Ellevio höjs den statliga energiskatten på el per den 1/1 2023 med 4 öre till 49 öre/kwh. Låter märkligt i nuvarande läge. Konstigt också att ingen journalist (politiker självklart inte) inte noterat att elräkningen består av elförbrukning 25%, elnät 25% och energiskatter och moms 50%. Låter därför klent att få tillbaka knappt ca 5% av den totala elräkningen. Staten måste tjäna enorma pengar på de höga elpriserna ca 50% på hela Sveriges elräkningar.

    • Hej,
      håller med, i takt med att vi sparar ökar de fasta påläggen. Vi ska lyfta fram detta!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här