AnnonsElectrolux Professional AB

Skatteverket skalar upp antalet bosättningskontroller

15 nov 2023

Från november månad kommer Skatteverket att kraftigt öka antalet kontrollbesök i folkbokföringen. Bland annat tittar de på adresser där många personer är folkbokförda i en och samma bostad och där personer är folkbokförda på en adress som inte är en normal bostad. Även vid misstänkt olovlig andrahandsuthyrning kan ett besök från Skatteverket bli aktuellt.

Skatteverket bygger upp kapacitet för att kunna göra cirka 100 kontrollbesök varje vecka nästa år enligt ett pressmeddelande på Skatteverkets hemsida.

– Skatteverket har fått extra resurser för att öka bosättningskontrollerna. Vi har nu bemannat upp så att vi kan göra väsentligt fler kontrollbesök än tidigare. Vi har även fått ett nytt regelverk sedan en tid, som innebär att vi kan göra kontrollbesök tidigare i en utredning än vad vi kunde förut, berättar Alma Omeragic, samordnare för kontrollbesök i pressmeddelandet.

Kontrollerna kommer att genomföras där risken för felaktig folkbokföring bedöms vara stor. Det gäller exempelvis vid bostäder där orimligt många personer är folkbokförda eller där fastigheten inte verkar vara en normal bostad. Förra veckan fanns det exempelvis 733 lägenheter där fler än 10 personer var folkbokförda. Den lägenhet som hade flest boende hade 27 personer folkbokförda.

– Det är inte alltid fel när det bor många i en lägenhet, det beror förstås även på lägenhetens beskaffenhet. Det förekommer ju stora familjer och kollektivboenden, men om det är många folkbokförda är det ändå en indikation för oss på att det kan vara fel och därför är det en av utgångspunkterna för våra kontroller, säger Alma Omeragic.

Kontroller görs också vid misstänkt olovlig andrahandsuthyrning. Urvalet för kontrollerna görs såväl från egna register som efter underrättelser från andra samhällsaktörer, exempelvis fastighetsägare.

Här kan man göra en anmälan på Skatteverkets hemsida.

Källa: Skatteverket

Föregående artikel Flexiblare regler för amorteringskrav och bolånetak utreds
Nästa artikel Räntegaranti – ett sätt att slippa sänka priset

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här