I takt med att klimatet förändras riskerar vi att få allt fler skyfall. Skyfall inträffar i regel under sommaren och innebär att stora mängd nederbörd faller på kort tid, många gånger i samband med kraftiga skurar och åska. Mängden vatten kan ge förödande skador på föreningens fastighet.
För att förebygga stora skador vid skyfall så är det viktigt att ha koll på att stuprör, hängrännor, brunnar är rensade och i bra skick samt att dräneringen fungerar som den ska. Uppmana även föreningens medlemmar att inte lämna fönster och balkongdörrar öppna när de inte är hemma. Regnet kan ta sig in genom det öppna fönstret eller dörren och orsaka vattenskador både i den aktuella bostaden, och sprida sig i bjälklaget till grannar.
En vattenskada innebär oftast ett långt och stort arbete för att torka och återställa fastigheten, det är även vanligt att det blir frågetecken kring vem som ska ta kostnaden, föreningen eller medlemmen. Om en skada skulle uppstå pga att en boende lämnat sitt fönster öppet och det då regnar in, då är det högst troligt att försäkringen inte kommer att gälla. Föreningen kan i det fallet rikta ett skadeståndskrav mot den boende som lämnade fönstret öppet.
Det är viktigt att föreningen har rätt försäkring som täcker sådana skador som uppkommer på de delar som föreningen ansvarar för, se till att ni har rätt försäkring innan skada uppstår.