I skrivande stund är Gävle och Dalarna hårt drabbat av nattens skyfall och i Stockholmstrakten slickar man fortfarande såren efter det hårda regnet i juni.
Bostadsrättsföreningar har drabbats av vattenfyllda källare och andra skador. För många brister försäkringsskyddet.
– Huvudregeln är att utifrån kommande vatten inte ersätts av fastighetsförsäkring, säger Jacob Bellstam på Borätt Forum.
Han förklarar att en del fastighetsförsäkringar har en skyfallsdel som ersätter vissa skador, om vatten till exempel rinner in i källaren.
– Mitt råd är att kolla med försäkringsbolaget vad som gäller, säger han, och tillägger att en styrelse som står i begrepp att handla upp fastighetsförsäkring bör anlita hjälp av en försäkringsmäklare.
Han framhåller att många trakter i Sverige är i riskzonen – det gäller både älvdalar och hus som är byggda på gammal sjöbotten.
– Har ni återkommande översvämningar är det klokt att se över försäkringsskyddet, säger han.
Han berättar att Storholmen förvaltning har fått in många anmälningar om vattenskador efter det skyfall som drabbade Stockholmstrakten i juni då det lokalt föll 70 millimeter på några timmar.
–Aktörer som sysslar med fuktmätning, rivning och bygg för att åtgärda skadorna har högt tryck. Ledtiderna för att få skador utredda, åtgärdade och ersatta är betydligt längre än vanligt.
Det kan också hända att lägenheter får vattenskador. I sådana fall är det föreningens ansvar att utreda, riva det som blivit blött, torka upp skadan och återställa konstruktionen.
– Ytskikt som golv, målning och tapet är bostadsrättsinnehavarens ansvar. Antingen genom ett bostadsrättstillägg i hemförsäkringen eller också har föreningen tecknat en kollektiv försäkring.