AnnonsMiele

Solceller – den mest önskade hållbara investeringen

8 mar 2021

Enligt SBC Bostadsrapport är solceller den i särklass mest önskade hållbara och ekologiska investeringen bland Sveriges bostadsrättsföreningar. Bland 10 olika alternativ väljer hela 42 procent solceller. På andra plats kommer laddstationer för elbilen med 24 procent. 

Det är alltså många föreningar som gärna skulle vill bygga solcellsanläggningar, men vad är det för regler som gäller om man vill investera i solenergi?

En nyhet är att gränsen för när man behöver betala elskatt för egenanvänd solel nu höjs från 255 kW till 500 kW, vilket gör att även väldigt stora föreningar kan bli självförsörjande på el utan att man behöver betala skatt. Dock måste föreningen ta ut moms på försäljningen av el till sina medlemmar. Som tidigare kan föreningen sälja sin överskottsel till sitt elbolag.

LÄS ÄVEN: Rapporten visar: Gym i föreningen mest eftertraktat

Sommaren 2020 infördes det ett ansökningsstopp för investeringsstödet för solcellsanläggningar för bostadsrättsföreningar och företag. Men när höstbudgeten presenterades så fanns stödet åter med. Stödsatsen sänks dock från 20% till 10%.

Källor: SBC Bostadsrapport och Solelkommissionen

Föregående artikel Möt Borätt Forums partner Gullikssons El
Nästa artikel Renoveringsindex: Fortsatt hög renoveringsvilja

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här