AnnonsElectrolux Professional AB

Stockholm bostadsmarknad i Europabotten

21 apr 2022

Svårt, svårt att hitta överkomligt boende i Stockholm. Och det hämmar arbetsmarknaden och leder till produktionstapp.

Stockholms Handelskammare har kartlagt Stockholms konkurrenskraft gentemot 26 europeiska huvudstäder. Vid jämförelsen visar det sig att Stockholm släpar efter inom två specifika områden: arbetsmarknad och bostadsmarknad. I indexet hamnar Stockholm på plats 10 (av 27) för arbetsmarknad och plats 25 (av 27) för bostadsmarknad, det vill säga plats tre från botten.

Stockholms arbetsmarknad lider av en stor arbetskraftsbrist som kostar staden 18 miljarder kronor i utebliven produktion på årsbasis. Problemen kan till viss del bero på att bostadsmarknaden fungerar extremt illa.

Rekrytering hämmas

Indexet visar tydligt att Stockholms bostadsmarknad är en av de sämst fungerande bostadsmarknaderna i Europa. Stockholms låga poäng och placering härrör från att en stor andel av stockholmarna (90,2 procent) anser att det är svårt att hitta prisvärda bostäder. Det är också väldigt långa kötider för hyresrätter. En mycket stor andel av företagen i Stockholm uppger att de har svårigheter att rekrytera högkvalificerad arbetskraft på grund av dagens situation på bostadsmarknaden. Situationen hämmar Stockholms ekonomiska utveckling.

Svag rörlighet

– Rapporten visar svart på vitt de stora utmaningar som finns på Stockholms bostadsmarknad: höga inträdesbarriärer och en svag rörlighet. Det släcker människors drömmar, försämrar dynamiken i staden och slår undan fötterna för företagens kompetensförsörjning. Problemen sänker Stockholms konkurrenskraft gentemot andra städer, som i all väsentlighet har en billigare och mer tillgänglig bostadsmarknad, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

 

Föregående artikel Veckans fråga: Egenförvaltning eller lägga ut allt på extern förvaltare. Hur gör ni?
Nästa artikel Ny global standard för skyddsrum

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här