AnnonsElectrolux Professional AB

Stockholm Stad stämmer bostadsrättsförening

2 feb 2022

I början av 2021 fick brf Bandhagen i södra Stockholm beskedet att deras tomträttsavgäld skulle höjas med 42 procent, enligt Dagens Nyheter. Kommunen skickade över ett kontrakt men föreningen vägrade underteckna och returnera det. Nu stämmer Stockholm stad föreningen och höjningen ska nu avgöras i domstol.

Stockholm stad har, liksom många andra kommuner, höjt tomträttsgälder för bostadsrättsföreningar rejält. Många skulle nog kalla det chockhöjningar. Just brf Bandhagen har klarat sig förhållandevis lindrigt. Med sina 42 procent ligger de väl under snitthöjningen i Stockholms ytterområden som enligt HSB ligger på 64 procent. I innerstaden handlar det om mer än en fördubbling.

Brf Bandhagen bad om att få underlaget till beslutet och att få till stånd ett möte med stadens handläggare men de blev bara hänvisade till att kommunfullmäktige hade fattat ett visst beslut.

– Jag tror att handläggarna inte har något förhandlingsutrymme för det är redan bestämt. Det är politikerna i stadshuset som har bestämt att det ska höjas, säger Morgan Öberg, ordförande i brf Bandhagen till DN. Därför har de vägrat skriva på och få det prövat i en domstol.

Daniel Roos, avdelningschef på exploateringskontoret, berättar å andra sidan för DN att politikerna i kommunfullmäktige har beslutat om att avgälderna ska ligga på en betydligt lägre nivå än vad lagen medger och att de inte har några möjligheter att förhandla om lägre nivåer.

Flera liknande ärenden behandlas just nu i domstol, bland annat i Göteborg som Borätt Forum skrivit om tidigare.

Föregående artikel På önskelistan: slopad sekretess, artificiell intelligens och biometriska id-handlingar.
Nästa artikel Fönster blåste ner –bostadsrättsföreningen får ta ansvar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här