AnnonsMiele

Stockholm växer inte längre snabbast

23 feb 2021

Ökad utflyttning till andra delar av landet och en minskad invandring gjorde att befolkningsökningen i Stockholm stannade på beskedliga 1 478 personer. Stockholms län har också sett en större utflyttning än tidigare.

Stockholm har under en följd av år varit Sveriges mest snabbväxande kommun, men under pandemiåret 2020 var det i stället Malmö som växte snabbast med 3 783 invånare. Göteborg fick 3775 fler invånare, Uppsalaborna blev 3072 fler och befolkningen i Haninge söder om Stockholm ökade med 1 595 personer.

Nettoutflyttningen i Stockholm, alltså hur många fler som flyttade från än till kommunen landade på 4 618 personer.

Enligt SCB är det första året sedan 2004 som inte Stockholms kommun har den största folkökningen i landet.

Linus Garp på SCB förklarar att bostadssituationen i Stockholm under många år påverkat flyttmönstren:

–Två singlar flyttar in, träffar varandra och bildar familj. Några år senare är det tre eller fyra personer som flyttar från Stockholms kommun. Många flyttar till större i Stockholms län. Det är ett känt mönster, säger han.

Efterfrågan på större bostäder har ökat under pandemin. Orsaken kan vara ökat hemarbete, att familjerna inte haft möjlighet att resa så de tillbringar mer tid hemma.

Men priserna på bostadsrätter i Stockholm har inte minskat ökat 2,9 procent under senaste året enligt Svensk Mäklarstatistik.

Upplands-Bro sticker ut

I Stockholms län hade Upplands-Bro den största relativa folkökningen + 2,9 procent eller 849 personer. Där har priserna på bostäder ökat med 17.1 procent under de senaste 12 månaderna.

Folkökningen i Haninge på 1595 personer beror på att här byggs en helt ny stadsdel, Vega. I Haninge har bostadspriserna ökat med 5,2 procent de senaste tre månaderna.

Men Stockholms län som helhet hade en anmärkningsvärt stor nettoutflyttning, 5596 personer.

Längre från stan

Vart flyttar stockholmarna?

– Distansarbete har minskat tröskeln för att flytta längre från stan, eftersom man kan behålla sitt jobb utan att pendlingen blir för betungande, säger Linus Garp på SCB.

Det syns i statistiken. Trosa har sett Sveriges största befolkningsökning relaterat till folkmängden, +4,1 procent eller 562 personer. Där har priserna på bostadsrätter ökat med 11,7 procent senaste året. Också i städer som Strängnäs och Katrineholm har priserna på villor och bostadsrätter ökat påtagligt sedan februari 2020.

 

Källor:SCB och Svensk Mäklarstatistik.

Föregående artikel BM Luft partner till Borätt
Nästa artikel Efter avslöjandet: Ola Serneke avgår som VD

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här