Kostnaderna för uppvärmning, el, vatten och avlopp (VA), och hämtning av hushållsavfall ökat med hela 14,0 procent jämfört i år jämfört med 2021.
Den generella prisförändringen under samma period är också ovanligt hög, 6,0 procent. Förra året var prisförändringen 1,7 procent.
Det framgår av årets Nils Holgersson-rapport. Rapporten jämför kostnaderna för samma fastighet förflyttad mellan olika kommuner i landet och den är framtagen i samarbete mellan Bostadsrätterna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.
Syftet med rapporten är att sätta fokus på kostnaderna för värme vatten och avlopp el och avfallshantering som utgör ungefär en tredjedel av den totala boendekostnaden för hyresrätter och bostadsrätter.
Rapporten fastslår att de nyttigheter som studeras i rapporten har ökat betydligt mer än den allmänna prisnivån. För typlägenheten, en trea har kostnaderna i snitt ökat med 287 kronor per månad och landar på 2334 kronor, alltså en ökning med 14,0 procent. Men kostnaderna skiljer sig betydligt mellan olika kommuner.
Det är elkostnaderna som ökat mest – och det är den dyra elen som driver upp kostnader för övriga nyttigheter. Totalt har elen ökat med 46,9 procent, varav elhandelskostnaderna står för en stor andel av ökningen, de har ökat med 150,8 procent.
Men prisökningarna skiljer sig kraftigt mellan olika kommuner. Dyrast är Mörbylånga på Öland, där kostnaden för trerumslägenheten är 2 874 kronor i månaden. Billigast är Luleå, där kostnaden blir 1 718 kronor.
Skåne har haft höga prisökningar. I Båstad ökade kostnaderna med 23,3 procent, i Helsingborg blev ökningen 22,3 procent, och i Malmö 21,8 procent.
Fjärrvärmen utgör den största andelen av kostnaderna, men andelen har minskat, från 46 procent förra året till 42 procent i år. Det är elhandelskostnaderna som har tagit för sig rejält – från 8 procent av kostnaderna till årets 17 procent.