AnnonsElectrolux Professional AB

”Stora byggbolag har inte koll på sina underentreprenörer”

26 okt 2023

Fackförbundet Byggnads har stämt det polska byggbolaget Project BS Filial i Arbetsdomstolen. Företaget har agerat som underentreprenör för flera stora byggprojekt i Malmö och Helsingborg, bland annat åt Skanska. En granskning utförd av Byggnads har avslöjat att företaget systematiskt har betalat alltför låga löner och ersättningar till ungefär 50 av sina anställda. Detta meddelas i en pressmeddelande från Byggnads.

Byggnads ser det som en del av ett mönster där utländska bolag strukturerat sänker löner och förmåner för att kunna vinna upphandlingar och därigenom stänga ute seriösa företag från marknaden.

Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare

– Det här är ett i raden av utländska bolag som satt i system att dumpa löner och villkor för att vinna anbud och på så sätt konkurrera ut seriösa bolag. Det visar tydligt att de stora byggföretagen inte har koll på sina underentreprenörer och att det krävs hårdare kontroller för att komma till rätta med arbetslivskriminaliteten i branschen, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare i pressmeddelandet.

Byggnads skriver också att de har under en längre tid granskat Project BS Filial och dess verksamhet. Fackförbundets ombudsmän har upprepade gånger noterat att de anställda inte har fått korrekt lön, inklusive helglön och semesterersättning. Dessutom har företaget brutit mot arbetslagstiftningen genom att tillåta sina anställda att arbeta oacceptabelt långa arbetspass utan tillräcklig tid för vila och återhämtning.

Nu stämmer Byggnads företaget Project BS Filial i Arbetsdomstolen för ett belopp över en miljon kronor för att ha brutit mot kollektivavtalet.

Föregående artikel Lägenheten länsad – hemförsäkring gäller inte
Nästa artikel JM förhalar grupptalan om kraftigt höjda avgifter 

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här