AnnonsElectrolux Professional AB

Stor tomtavgiftshöjning väntar Malmös största förening

20 okt 2021

Malmös största bostadsrättsförening väntar en markant tomträttsavgiftshöjning redan om drygt ett år, samtidigt som föreningen behöver göra flera stora renoveringar.

Ordförande Hasse Hajar menar att de är öppna för avtalsförslaget, men än har de inte fått underlag att ta ett beslut.

Mellan de höga huslängorna som byggdes i början av 1970-talet sträcker sig både gräsmattor, planteringar och träd. Bostadsrättsföreningen i Högaholm är med sina 994 lägenheter Sveriges tredje största förening.

Hasse Hajar, ordförande i Brf Högaholm.

– Vår tomträtt går ut år 2022, säger Hasse Hajar som är styrelseordförande sedan fyra år tillbaka i Brf Högaholm.

Nu har Högaholm fått ett avtalsförslag från kommunen som innebär att tomträttsavgälden höjs med 70 procent från 2023. Den innebär att den höjs från 2,6 – till cirka 4,4 miljoner. Samtidigt står föreningen, som är en del av miljonprojektet, inför kommande stora renoveringar.

– Vi har tagit med det i vår planering och vi har gjort en avgiftshöjning. Då har vi höjt med 3,75 procent detta år och förra året för att vi måste säkra för framtiden. Om man tittar vad vi betalar per kvadratmeter så är det ändå väldigt lågt jämfört med andra föreningar i Malmö.

Hasse Hajar är dock inte nämnvärt orolig. De följer utvecklingen och nästa år ska föreningen sätta sig med sina ekonomer och diskutera frågan.

Är Malmös nya system för tomträtter intressant för er?

– Jag är öppen för det, sedan kan jag inte säga ja eller nej nu. Självklart är vi intresserade men vi behöver veta mer konkret vad det innebär. Men det handlar inte om vad jag tycker utan även vad medlemmarna och styrelsen tycker, säger Hasse Hajar.

Ännu har kommunen inte tagit fram underlag som de kan luta sig mot för ett beslut. Hur och till vad marken används spelar roll för medlemmarna, menar han och lägger till:

– Sedan måste alla vara medvetna om att det finns en verklighet i det. Såklart det kan vara så att medlemmar inte vill ge mark, men då får man vara beredd på att betala extra, säger han.

Läs mer om Malmös nya tomtavgäldssystem och kritik mot det i nästa nummer av tidningen Borätt, ute den 27 oktober.

Föregående artikel Haparanda och Skellefteå i topp när Sveriges raketgator listas
Nästa artikel Anställd gjorde storvinst – sålde lägenhet vidare innan inflyttning

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här