AnnonsElectrolux Professional AB

Stort stödpaket för flerbostadshus – oklart om BRF omfattas

15 sep 2020

Regeringen föreslår en stor satsning på ”grön återhämtning” i budgetpropositionen för 2021. Av cirka 50 miljarder ska 3,3 miljarder gå till ”stöd för energieffektivisering och renovering av flerbostadshus.” Men om bostadsrättsföreningar får ta del av stödet är oklart.
Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Regeringen bedömer att det krävs stora investeringar för att uppnå förbättrad energiprestanda och åtgärda renoveringsbehovet i det befintliga byggbeståndet. Med stödet hoppas regeringen bland annat kunna öka takten i energieffektiviseringen av flerbostadshus.

 

Anders Ygeman. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.
”Runt om i Sverige finns det många hyreshus som är i akut behov av renovering. Till exempel de som byggdes under miljonprogrammen för 50 år sedan. De här husen är nu slitna och läcker värme genom dålig isolering i väggar och fönster,” säger Anders Ygeman, Energi- och digitaliseringsminister, under en presskonferens den 14/9.
Exakt vad stödet kommer innebära och vilka som kommer kunna ta del av det återstår att se.
”En närmare utformning av stödet kommer att utarbetas under hösten. Vid utformningen kommer hänsyn att tas till tidigare erfarenheter av stöd till energieffektivisering av fastighetsbeståndet.”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Än så länge har bara hyresfastigheter nämnts och enligt Jakob Lundgren, Pressekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin, kommer det beslutas senare under hösten om huruvida bostadsrättsföreningar kommer kunna nyttja stödet.
Föregående artikel
Nästa artikel Byggarbets­miljöansvar för bostadsrättsförening?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här