AnnonsElectrolux Professional AB

”Sund konkurrens” på väg att haverera?

13 feb 2023

skylt bygge
Ser bra ut – men har alla som jobbar här schyssta villkor?

Sedan 2018 har flera arbetsgivarorganisationer inom byggbranschen tillsammans med en rad fackliga organisationer drivit projektet ”Sund konkurrens och schyssta byggen”. Nu har projektet drabbats av ett betydelsefullt avhopp.

Nyligen stod det klart att den fackliga organisationen Byggnads lämnar projektet. Byggnads ordförande Johan Lindholm menar att projektet har blivit en form av whitewashing och att den stora arbetsgivarorganisationen Byggföretagen inte lever som man lär.

Byggnads argument mot fortsatt deltagande är att Byggföretagen och de andra arbetsgivarorganisationerna inte verkar mena allvar med att de vill rensa upp bland oseriösa byggföretag.

– Byggbranschen har stora problem med fusk och arbetslivskriminalitet. Och många av de kriminella företag vi möter anlitas som underentreprenörer av de stora byggbolagen. Det här är något vi måste lösa. Men när vi sitter i möten med Byggföretagen är det snarare något de försvarar, hellre än försöker göra något åt, säger Johan Lindholm i en intervju med sajten Bostadspolitik.se.

Han anklagar arbetsgivarna för att delta i projektet enkom för att bygga image och framstå som schyssta.

På Byggföretagen beklagar man att Byggnads väljer att ställa sig vid sidan av – och anlägger moteld:

Claes Thunberg, samordnare för Sund konkurrens tycker att det främst är Byggnads som brister i arbetet mot arbetslivskriminalitet, inte minst när det gäller kontroll av bolag med hängavtal.

– När vi genomför arbetsplatskontroller är det tydligt att bolag som bara har hängavtal uppvisar stora brister. Då står Byggnads bredvid och säger ”vi har inget ansvar för att kontrollera dessa bolag”. Det där är allvarligt och en djupare diskussion än att de nu ställer sig utanför samarbetet, säger han.

Föregående artikel Få får anstånd med sin amortering
Nästa artikel Så här prutar du på räntan

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här