AnnonsMiele

Svårare med otillåten andrahandsuthyrning

1 jun 2023

Det ska bli svårare att bedriva illegal handel med förstahandskontrakt och otillåten andrahandsuthyrning tack vare den nya tjänsten Rezidans. Fastighetsägare har inlett ett samarbete med techbolaget bakom denna molnbaserade lösning för att upptäcka oriktiga andrahandsuthyrningar i sina egna bestånd eller bostadsrättsföreningar.

Genom Rezidans kan fastighetsägare systematiskt bekämpa fenomenet olaglig andrahandsuthyrning, vilket kan ha negativa konsekvenser både för hyresgäster och fastighetsägare. Freja Bramsen, chef för medlem och marknad på Fastighetsägarna GFR, förklarar att personer som bor olagligt i andra hand är mindre benägna att rapportera allvarliga fel och brister i lägenheten, vilket leder till att problemen inte åtgärdas i tid och kan orsaka dyra skador för fastighetsägare, exempelvis vid vattenläckage.

Tjänsten, Rezidans, skannar förändringar i folkbokföringen på utvalda adresser och ger därmed tidiga indikationer på oegentligheter, som otillåten uthyrning och folkbokföringsbrott. Foto: AdobeStock.

Rezidans är en molnbaserad lösning som bygger på en smart och GDPR-säkrad teknik. Tjänsten skannar förändringar i folkbokföringen på utvalda adresser och ger därmed tidiga indikationer på oegentligheter, som otillåten uthyrning och folkbokföringsbrott. Den hjälper också bostadsbolag att säkerställa att hyresgäster är korrekt registrerade på rätt adress enligt hyreskontraktet. Inom kort kommer tjänsten även att utökas med funktioner som flaggar när lägenheter i beståndet dyker upp för korttidsuthyrning på annonserings- och uthyrningssidor på internet.

Oskar Fyrgård, VD och grundare av Rezidans, förklarar att syftet med samarbetet är att ge fastighetsägare tillgång till en smart och kostnadseffektiv digital lösning som ger dem rätt förutsättningar att proaktivt förebygga och utreda problemen kring oriktiga hyresförhållanden, vilket i sin tur ökar tryggheten i bostadsområdena.

 

Föregående artikel Smart elbilsladdning: “Vi flyttar strömmen dit den behövs”
Nästa artikel Kampanjstart: Byggfusk Sverige

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här