AnnonsElectrolux Professional AB

Svensk ekonomi bromsar in mer än väntat

29 nov 2022

Att vi är på väg in i en lågkonjunktur är inget nytt. Hushållens konsumtion går ner och detaljhandeln har sett bättre dagar. Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg tror att inflationen kommer att fortsätta att öka fram till mars nästa år.

– Fast då kommer inte priserna att sjunka, de bara slutar att öka lika mycket, säger hon.

Hushållens konsumtion minskade med 0,2 procent jämfört med föregående kvartal. Minskade köp av livsmedel och möbler bidrog mest till nedgången.

Till våren kommer också tillväxten att falla mer, och Sverige går in i lågkonjunkturen som det talats om.

– Vi tror att vi kommer att ha lågkonjunktur under 2023. Men i slutet av 2023, eller i början av 2024, så kommer det att bli bättre.

Svensk BNP växte med 0,6 procent under tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal. På årsbasis var tillväxttakten 2,5 procent, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB).

– Det visar på det vi har framför oss. En tillväxt på 2,5 procent är ändå en ganska bra siffra, säger Alexandra Stråberg.

En kort lågkonjunktur, alltså, men Alexandra Stråberg och Länsförsäkringar ser att det finns goda tecken på att det kan bli så.

– Vi har en stark arbetsmarknad, starka finanser och vi hade också en stark återhämtning från pandemin. Det är bra saker, säger hon.

Nedbrutet på detaljer minskade hushållens konsumtion med 0,2 procent jämfört med föregående kvartal. Minskade köp av livsmedel och möbler bidrog mest till nedgången.

Exporten ökade mer än importen vilket också bidrog till att dra ner BNP-tillväxten.

Samtidigt släppte SCB nya siffror om detaljhandelns utveckling i oktober, det vill säga inledningen av fjärde kvartalet, som visar på att hushållen fortsätter att handla mindre.

 

Föregående artikel Så påverkas Sveriges brf:er av räntehöjningarna
Nästa artikel Elstödet börjar delas ut i februari

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här