AnnonsElectrolux Professional AB

Systematiskt fusk i östeuropeiska byggbolag

28 okt 2021

En granskning som nyligen presenterades av Byggmarknadskommissionen visar att åtta av tio byggföretag från Östeuropa misstänks bryta mot svenska lagar och avtal.

Det är bristande kontroller och en ständig jakt efter billigaste möjliga lösning som har bäddat för systematiskt fuskande och en kriminalitet som är bortom all kontroll, enligt Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Byggmarknadskommissionen är ett branschgemensamt initiativ där byggföretag, fackliga organisationer och byggherrar gått ihop för att visa byggbranschens verklighet.

Åttio procent fuskar

Byggmarknadskommissionen har granskat drygt 1 000 utländska företag. Så många som 800 företag bryter i någon form mot svensk lag och/eller mot de kollektivavtal de skrivit under. Mellan 5 och 30 procent av byggnadsarbetarna i Stockholm bedöms befinna sig på arbetsplatsen utan arbetstillstånd och en del har inte rätt att vistas i Sverige. Byggmarknadskommissionen har polisanmält tolv företag för olika former av arbetslivskriminalitet. Därutöver anmäler de 35 företag till Arbetsmiljöverket och informerar Byggnads om 20 företag som har kollektivavtal men som inte följer avtalen utan betalar för låga löner.

Läs mer om byggfusket och hur det ska stävjas i Borätt 5/2021.

Föregående artikel Säkerhetsexpertens bästa tips
Nästa artikel Bostadsrättsföreningar blundar för dåliga portlås

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här