AnnonsElectrolux Professional AB

Tidigare bygg-vd döms för mutbrott

15 apr 2024

En tidigare VD för byggföretaget Gleipnergruppen har blivit dömd för grovt mutbrott efter att ha mottagit en muta från en underleverantör. Detta är en del av en härvan kring renoveringen av VD:ns vindsvåning på Östermalm, där underleverantören utförde arbeten till ett betydligt lägre pris än marknadsvärdet, skriver DI.

VD:n lät lyxrenovera sin lägenhet av en underentreprenör för en halv miljon. Han köpte den för 12 miljoner kr och sålde den tre år senare för 22,5 miljoner kr. Foto: Adobe Stock.

Historien har varit föremål för uppmärksamhet sedan förra året, när det framkom att Gleipnergruppen, känt för sin kompetens inom vindsvåningar i Stockholm, varit inblandat. År 2019 köpte den dåvarande VD:n en vindsvåning på Riddargatan för cirka 12 miljoner kronor. Kort efter köpet påbörjades en omfattande renovering som varade i över sex månader. Uppdraget gick till en underleverantör som hade starka band till Gleipnergruppen.

När lägenheten såldes 2022 för 22,5 miljoner kronor, hade VD:n bara betalat strax över en halv miljon kronor för renoveringen. Åklagaren hävdade att mellanskillnaden utgjorde en muta, vilket tingsrätten höll med om, även om det fanns svårigheter att fastställa det exakta värdet på arbetet. Detta berodde delvis på att underleverantören också arbetade åt bostadsrättsföreningen, vilket försvårade redovisningen.

Tingsrätten kom fram till att VD:n hade betalat minst en miljon kronor för lite för renoveringen, vilket ansågs vara muta. Domstolen såg ingen annan rimlig förklaring än den affärsmässiga relationen mellan Gleipnergruppen och underleverantören.

Därför dömdes den tidigare VD:n för grovt tagande av muta, och en företrädare för underleverantören dömdes för grovt givande av muta. Deras straff bestod av villkorlig dom och dagsböter på totalt 180 000 respektive 120 400 kronor. Gleipnergruppen och underleverantören ålades också att betala företagsböter på 800 000 respektive 600 000 kronor.

Trots detta avslog tingsrätten åklagarens begäran om näringsförbud för de två dömda.

 

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här