AnnonsStyrelsesupport

Tillfälliga jobb hindrar unga vuxna köpa bostad

27 sep 2021

Mer än varannan medborgare under 30 år uppger i en undersökning att tillfälliga jobb, frilans och olika timanställningar är ett hinder idag för att köpa bostad. Bara fast anställning räknas.

Unga vuxna mellan 18 och 29 år utgör en majoritet av de som aldrig har ägt en bostad. Av dessa säger mer än varannan, 51 procent, att de har svårt att få ett bolån på grund av att de saknar fast anställning. Timanställningar, gigjobb och frilansarbeten hindrar dem att komma in på bostadsmarknaden. Det framgår av en undersökning som utförts av Kantar Sifo på uppdrag av Bluestep och där 2 647 personer i Sverige mellan 18–79 år har medverkat.

Som jämförelse är det 41 procent av de tillfrågade i åldersgruppen som säger att kontantinsatsen hindrat dem från att köpa bostad medan 10 procent ser att amorteringskravet stoppat dem.

” Det är helt oacceptabelt att individer nekas bolån bara för att de har valt en annan väg in på arbetsmarknaden än genom en tillsvidareanställning. Särskilt när vi lever i en tid då allt fler vill starta eget eller börja jobba under friare arbetsformer ”, kommenterar Bluestep.

 

Föregående artikel Boende i ”Kinesiska muren” godtar MKB:s bud
Nästa artikel Malmö inför ny modell för föreningars tomträtter

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här