Tomträtten en miljardintäktskälla för Stockholms stad och tas den bort behöver förmodligen skatten höjas. Fyra bostadsorganisationer skriver på SvD Debatt – de vill fasa ut tomträttssystemet i Stockholm.
Eva Nordström, vd HSB Stockholm, Anna Waxin, vd Fastighetsägarna Stockholm, Ulrika Blomqvist, vd Bostadsrätterna och Lars-Olof Pettersson, ordförande för Riksbyggens intresseförening Stockholm skriver om tomträttsproblematiken på Svd Debatt.
De menar att systemet, som infördes 1907 för att motverka bostadsbrist, för länge sedan har förlorat sitt ursprungliga syfte. Det innebär dock i dag en miljardintäktskälla för Stockholms stad och tas den bort behöver förmodligen skatten höjas, därav oviljan att ändra i systemet.
Under åren har föreningarna haft möjlighet att friköpa marken, men de allra flesta menar att priset är för högt. Mellan 2010 och 2020 friköptes mark av elva föreningar, mindre än en procent av föreningarna med tomträtt.
”Vi anser att Stockholms stad ska ha en rimlig avkastning på sitt markinnehav – men vi anser inte att tomträtten ska vara ett avtal utan slut. En ny friköpsmodell bör ge staden försäljningsintäkter i nivå med det avgäldsunderlag som är grunden för den avgäld som tas ut. En ändamålsenlig lösning skulle vara att ge tomträttsinnehavare rätt att förvärva marken till i förväg fastställda priser, och möjliggöra en alternativ betalningsmodell. På så vis skulle staden kunna minska sin nuvarande skuldsättning på över 70 miljarder, samtidigt som bostadsrättsföreningar får rimliga förutsättningar för kostnadskontroll och framtida fastighetsunderhåll”, skriver de.
De ställer sig bakom en motion från oppositionsrådet Dennis Wedin om att utreda alternativa sätt att friköpa tomträtter, en motion som kommunfullmäktige behandlar i dag.