AnnonsMiele

Trendbrott på bostadsmarknaden

4 jan 2024

Enligt Hemnets Köparbarometer för januari, uppgav 28 procent av de potentiella bostadsköparna att de tror på stigande bostadspriser det kommande halvåret. Det är en ökning med 5 procentenheter jämfört med föregående månad. Inte sedan april 2022, då Riksbanken inledde sin serie av höjningar av styrräntan, har andelen köpare som tror på stigande priser varit högre.

Samtidigt tror allt färre på sjunkande priser. Andelen föll med nio procent, från 31 till 22 procent. Det innebär att nettoskillnaden blir 6 procent och totalt en ökning för stigande priser med 14 procent. Allra mest optimistiska är Stockholmarna med en nettosiffra på 15 procent upp och den högsta nivån sedan februari 2022.

Dessutom uppgav nästan varannan av de tillfrågade potentiella köparna att  de räknar med att köpa en bostad inom sex månader. Den högsta andelen sedan undersökningen började genomföras för sex år sedan.

– Köparna tar fasta på att räntan sannolikt toppat och det indikerar en ökad motivation att agera framöver och stärker bilden av att boprisnedgången är över, kommenterar Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet i pressmeddelande på Hemnets hemsida.

– Detta är en tydlig ökning och ett trendbrott i köparnas boprisförväntningar. För första gången sedan Riksbanken började höja styrräntan från noll, i april 2022, har vi nu fler köpare som tror på stigande än sjunkande bopriser. Att rekordmånga också planerar att köpa bostad får också ses som en positiv signal för aktiviteten på marknaden framöver. Köparna tar fasta på att räntan sannolikt toppat och det indikerar en ökad motivation att agera framöver och stärker bilden av att boprisnedgången är över, kommenterar Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet i pressmeddelande på Hemnets hemsida.

Källa:Hemnet

Föregående artikel Koll på inomhustemperaturen
Nästa artikel Brf stämmer Oscar Properties

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här