AnnonsElectrolux Professional AB

Tuff debatt om kriminalitet i byggbranschen

8 jul 2022

Från vänster, Johan Dahlberg, byggnads, Anna Lihr, Kommunikationsdirektör, Trafikverket, Johan Nyhus, Förbundsordförande, HSB och Claes Thunblad, Byggföretagen. Sittande Lennart Weiss, Veidekke.

Det börjar med självkritik och självinsikt. Så kan man sammanfatta seminariet om ”kriminaliteten i byggbranschen” under Almedalsveckan. Det finns stora allvarliga problem och de växer snabbt.

– Den seriösa byggbranschen håller på att dyka ner i ett djupt träsk, sa Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke. 

Det diskuterades livligt och bitvis tufft kring den växande kriminaliteten i byggbranschen under en debatt vid årets upplaga av Almedalsveckan. Politiker, arbetsgivare, experter och fackföreningsrepresentanter var på plats. Lennart Weiss menade att myndigheterna är bakbundna av sekretessregler och vill gärna införa skattekort och se till att det juridiska systemet får kontroll över vem som jobbar på kommunens entreprenader.

– Regler och villkor fungerar inte idag, menade han. Vi måste säkerställa hur myndigheterna ska få det stöd de behöver. Myndigheterna är bakbundna av sekretessregler. För att få skattesystemet att fungera är ett alternativ att införa skattekort för dem som jobbar här. Politiken måste få juridiken att verka mot rätt håll. Den seriösa byggbranschen håller dyka ner i ett djupt träsk. De östeuropeiska företagen har en schysst fasad utåt men fuskar ändå.

Claes Thunblad, Byggföretagen, berättade om hur de försöker styra affärerna mot de byggföretag som vill göra rätt för sig för att säkra sina medlemsled.

Svart arbetskraft anlitas

HSB med 674 000 medlemmar kunde inte svara på i vilken omfattning fusk förekommer i HSB-föreningarna. Att anlita svart arbetskraft är dock inte ovanligt enligt Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

– Vi försöker ha ett begränsat antal underleverantörer i byggprocessen och genom brf-föreningarna informera bostadsrättsinnehavarna om risken att anlita svart arbetskraft vid eventuella åtgärder i bostaden, sa han. Vi erbjuder till och med tjänsten att vi rekommenderar seriösa hantverkare.

Ökad självkritik och självinsikt

Anna Lihr kommunikationsdirektör Trafikverket upphandlar byggtjänster för 50 miljarder kr per år.

– Vi har ett stort ansvar som kravställare i våra upphandlingar. Konkret jobbar vi med samverkan, vi gör stickprovskontroller och med en ökad självkritik och självinsikt blir vi också bättre, menade hon.

Sekretessen sätter käppar i hjulen

Johan Dahlberg, Förbundsombudsman hos Byggnads, ansåg att myndigheterna sätter käppar i hjulen med sin ”sekretess”.

– När vi gör kontroller och granskningar finns inte en enda enskild handläggare som är tydlig för oss hur vi ska gå tillväga som beställare. Hur ska vi då kunna kontrollera de utländska byggföretagen? Har de anställningsbevis?

Strängare straff och dubblad preskriptionstid

Politikerna ställer sig frågande men inser att problemen växer kring kriminaliteten inom byggbranschen. Moderata riksdagsmannen Mats Green ville få till hårdare tag.

– Vi vill höja straffen över hela linjen och införa dubbla preskriptionstider. Det här är ett systemhotande problem. Tyvärr är vi sena på bollen och har först nu insett vidden av problemet. Det handlar om såväl dödsolyckor som inträffar på grund av att man bryter mot arbetslagstiftningen till exploatering av utländsk arbetskraft. Vi vill rensa upp i träsket menade han.

– Ge istället ekobrottsmyndigheten och myndigheter de rätta verktygen för att kunna bekämpa arbetslivskriminaliteten. Arbetskraftsinvandringen har fått orimliga konsekvenser och vi måste få ordning på dem som är i landet bland annat genom ID-kontroller, avslutade Alireza Akhondi (C).

Debatten lär rulla vidare.

Föregående artikel Ett bostadsrättsregister som ska förhindra brottslighet
Nästa artikel Bostadsprisfallet tilltar – tydlig nedgång i samtliga regioner i juni

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här