AnnonsMiele

Tufft för ensamstående i storstäderna

31 maj 2023

Enligt en ny rapport från Swedbank och sparbankerna förutspås att bostadsrättsinnehavare med stora bolån kommer att uppleva betydande minskningar i sin konsumtions- och sparutrymme framöver, särskilt för ensamstående i storstäderna Stockholm och Göteborg. Denna utveckling beror på ökande boendekostnader till följd av hög inflation och stigande bolåneräntor.

Konsumtionsutrymmet och möjlighet till sparande faller kraftig bland hushåll med stora bostadslån. Tuffast är det för ensamstående med barn i bostadsrätt i Stockholm, Göteborg, Umeå, Uppsala och Gotland som riskerar att gå back varje månad. Det visar en rapport från Swedbank och sparbankerna. Dessutom förvärras situationen av Riksbankens förväntade räntehöjningar.

Ett minne blott? -Många familjer kan tvingas avstå från att resa utomlands i år, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Foto: Adobe Stock.

-Många hushåll kan tvingas avstå från att resa utomlands i år, enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna.

Situationen förväntas bli särskilt tuff för ensamstående personer med bostadsrätt i Stockholm och Göteborg. För ensamstående utan barn i denna grupp beräknas sparandet vid slutet av 2023 uppgå till minus sju procent i Stockholm och minus två procent i Göteborg. För ensamstående med barn i bostadsrätt förväntas utfallet bli ännu mer negativt, med minus 13 procent respektive minus åtta procent. För gruppen ”unga utan barn i bostadsrätt” förutspås resultatet bli minus fyra procent respektive minus tre procent.

Sammanboende hushåll har generellt sett en god ekonomi med möjlighet att äga en bil, åka på semester och äta på restaurang. För ensamstående med barn och många unga är situationen betydligt tuffare, och vissa riskerar till och med att hamna i ekonomiskt underskott varje månad efter att ha betalat boendekostnader och nödvändiga levnadskostnader, fortsätter Arturo Arques.

 

 

Föregående artikel Möt Borätt forums partner Elevate Stockholm: ”Ambitionen är att vara Stockholms bästa servicebolag”
Nästa artikel Smart elbilsladdning: “Vi flyttar strömmen dit den behövs”

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här