AnnonsMiele

Undvik att hyra ut till bordeller

14 dec 2023

Bild på lokal. Lokalen har inte koppling till artikeln
Var noga vid uthyrning.Det kan vara frestande att öka föreningens intäkter, men om en thai-massagesalong flyttar in kan det bli problem.Polisen beräknar att 80 procent av thai-massagesalongerna i Sverige är förtäckta bordeller. Lokalen på bilden har inte koppling till artikeln

Thai-salonger är Sveriges största bordellverksamhet, enligt Polisen. Nu uppmanar Polisen fastighetsägare att ta ansvar –­ men hur kan en bostadsrättsförening göra för att bli av med en salong där det säljs sex?

Borätt forum diskuterade frågan med juristen Christina Fregne, Jurideko, i januari 2022:

Hon förklarar att en förening måste agera juridiskt som hyresvärd och säga upp avtal för att sedan kontakta polisen.

– Det är jätteviktigt att man tar kontakt med polisen, gång på gång om det inte händer något direkt, säger hon.

Hon framhåller att det är viktigt att agera:
– Om en styrelse vet om att det pågår kriminell aktivitet i lokalen och inte agerar, kan styrelsen i teorin bli åtalad för medhjälp då det är höga krav på att man agerar om man är medveten om att brott begås.

Men allra bäst är förstås att inte hamna i situationen.

– Känner man sig det minsta lilla tveksam så strunta i att hyra ut till en hyresgäst som inte känns pålitlig. Det är väldigt viktigt att man koncentrerar sig på vilken verksamhet som ska bedrivas i lokalen och att man skriver i hyreskontraktet vilken verksamhet det gäller. Då har man en grund för uppsägning om det skulle visa sig pågå någon annan verksamhet i lokalen, säger hon.

Branschorganisationen Fastighetsägarna ger följande råd inför kontraktskrivning:

 • Be att få se affärsplan och budget.
  Ta en kreditupplysning. Hur har ekonomin sett ut historiskt? Är företaget särskilt riskutsatt
  • Var noga med att ange ändamålet för uthyrningen i kontraktet, till exempel bokhandel, konditori eller revisionsbyrå. Ändamålet avgör vad hyresgästen får använda lokalen till.
  • Hämta information från offentliga register såsom exempelvis Bolagsverket, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och domstolar.
  • Finns det skäl att fundera på om särskild säkerhet behövs, till exempel bankgaranti, deposition eller borgensåtagande?
  • Reglera andra väsentliga förutsättningar för uthyrningen, till exempel öppettider och alkoholtillstånd.
  • Använd Ekobrottsmyndighetens checklista med varningssignaler för vad som kan vara en oseriös aktör. Listan finns på Ekobrottsmyndigheten hemsida.
  • Skriv ett tydligt och välformulerat lokalhyreskontrakt.
  • Fundera på om en äganderättsklausul bör tas med i hyreskontraktet för att begränsa möjligheten till överlåtelse av aktier i aktiebolag som är hyresgäst.

 

 

Föregående artikel Fjärrvärmebolagens orimligt höga vinster betalar kunderna
Nästa artikel Sju svåra år väntar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här