AnnonsStyrelsesupport

Undvik gnissel på städdagen

6 maj 2021

 

Vårstäd
FOTO: Unsplash

 
De årliga städdagarna i bostadsrättsförening kan ibland ge upphov till diskussioner och ett visst gnissel.
Medlemmarna som plikttroget kommer till morgonsamlingen inför städdagen märker förstås om de saknas medlemmar. Självklart kan de ha förhinder, vara bortrest, sjuk eller något annat. Men det går inte komma ifrån att en och annan medlem helt enkelt väljer att ligga lågt.

Vad kan man som föreningen göra åt det?

En del menar att man borde ta ut någon form av avgift för de som inte väljer att delta utan att ha ett giltigt skäl. Men där sätter Bostadsrättslagen stopp. Enligt 7 kapitlet 14 paragrafen får en bostadsrättsförening inte ta ut andra avgifter än insats och årsavgift, upplåtelse-, överlåtelse- och pantsättningsavgift samt avgift vid andrahandsuthyrning. De fyra sistnämnda kräver dessutom att föreningens stadgar har bestämmelser om det. Städningen anses ingå i den löpande skötseln av föreningen och ingår alltså i månadsavgiften.
Andra föreningar vänder på saken och bestämmer sig i stället för att på ett eller annat sätt premiera de som faktiskt deltar. Kanske är detta vanligast i små föreningar, där risken finns att det bara är några få plikttrogna som kommer till samlingen. Vanligast är att man beslutar om att de som ska deltar får en viss nedsättning av sin årsavgift. Andra föreningar ser ytterligare möjligheter och låter medlemmar, mot ersättning, även sköta enklare uppgifter som exempelvis trädgårdsskötsel, trappstädning eller enklare reparationer, så kallad självförvaltning. Oftast leder detta ju till att förenings totala förvaltningskostnader sjunker. Det blir en vinst för alla, vare sig man deltar eller inte.
En förening som sedan ett antal år valt att införa självförvaltning är bostadsrättsföreningen Glädjen i Malmö som består av 29 lägenheter.
– Det är ungefär hälften av medlemmarna som valt självförvaltning. Men i och med ersättningen behöver ingen ha dåligt samvete över att de inte vill eller kanske inte kan delta. Dessutom håller vi ju nere de externa kostnaderna, säger Joacim Lundberg, ordförande i föreningen.

Håll koll på nedsättningen av årsavgiften

Man får dock hålla ett öga på storleken på nedsättningen av årsavgiften. Ska den vara skattefri får den inte överstiga den egna lägenhetens del av den totala kostnaden för förvaltningstjänster.
Vanligaste sättet att få med alla på städdagarna är kanske ändå att man lockar med lite trevlig samvaro, bjuder på mat och dryck, man gör helt enkelt ett litet event av det hela. Kanske kan man också passa på att ha en liten föreningsfest på kvällen? Tyvärr får väl den dock vänta tills höststädningen med tanke på rådande pandemiläge.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här