AnnonsElectrolux Professional AB

Unga kvinnor har svårare att komma in på bostadsmarknaden

7 jun 2024

Unga kvinnor tjänar i genomsnitt drygt 5000 kronor mindre i månaden jämfört med män i samma ålder. Denna inkomstskillnad bidrar tilledan en kvinna i samma ålder endast har råd med motsvarande bostad i sex kommuner betydligt sämre möjligheter för kvinnor att komma in på bostadsmarknaden.

Enligt en undersökning från SBAB kan en 27-årig man köpa en etta i 19 av Sveriges 25 största kommuner, medan en kvinna i samma ålder endast har råd med motsvarande bostad i sex kommuner.

I städer som Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå, Lund och Nacka är situationen särskilt svår. Här kan varken en man eller kvinna med medianinkomst köpa en etta. Undersökningen visar att en 27-årig man, som har 15 procent av köpeskillingen som kontantinsats, kan köpa en etta i 19 av de största kommunerna. En kvinna i samma ålder har endast råd i sex av dessa kommuner. Dessutom kan en man köpa en tvåa i sex kommuner, medan kvinnor inte har råd med en tvåa i någon av dem.

Unga kvinnor tjänar i genomsnitt drygt 5000 kronor mindre i månaden jämfört med män i samma ålder. Foto: Adobe Stock.

– För en man i 27-årsåldern är förutsättningarna att köpa en etta överraskande goda. Diskussionen om hur svårt det är för unga att ta sig in på bostadsmarknaden tar ofta sin utgångspunkt i förutsättningarna i Stockholm. Vår granskning visar att det på många håll i landet inte är så svårt – för männen – om de lyckas spara ihop till kontantinsatsen, säger Linda Hasselvik, SBAB privat- och boendeekonom

En avgörande faktor för möjligheten att köpa bostad är inkomsten. Statistiska centralbyråns (SCB) siffror visar att kvinnor i åldern 25–29 år tjänar i snitt 5 355 kronor mindre i månaden än män. Störst är löneskillnaden i Södertälje, där den uppgår till 8 419 kronor i månaden, och minst i Stockholm, där den är 2 052 kronor i månaden.

– Att det är så svårt för kvinnorna att köpa en bostad, både generellt och i relation till männen, är verkligen oroväckande. Det är en konsekvens av att kvinnor generellt sett har lägre lön och att det därmed är svårare att få ihop kalkylen. Det är anmärkningsvärt att löneskillnaden mellan män och kvinnor är så stor, redan bland 25–29-åringar. Särskilt i ljuset av att kvinnorna idag i större utsträckning väljer att studera vidare än männen, vilket talar för att situationen snarare borde vara den omvända, säger Linda Hasselvik.

Undersökningen baseras på genomsnittliga priser och avgifter från Booli, hämtade den 22 maj 2024 och avser de föregående fyra veckorna. Prisstatistiken inkluderar både nyproduktion och befintliga bostadsrätter. Kalkylen antas att en person är 27 år, utan barn, vill köpa en etta på 35 kvadratmeter eller en tvåa på 57 kvadratmeter, har 15 procent i kontantinsats, och en kalkylränta på 7 procent. Personen är tillsvidareanställd och har varit anställd i mer än 12 månader, utan andra ekonomiska åtaganden.

Detta resultat belyser de strukturella utmaningarna som unga kvinnor möter på bostadsmarknaden och behovet av åtgärder för att minska löneskillnader och förbättra deras ekonomiska möjligheter.

Föregående artikel Inflationen faller tydligt – räntesänkning redan i juni
Nästa artikel Här ökar tryggheten faktiskt

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här