AnnonsElectrolux Professional AB

Unga vuxna tvingas bo hemma

5 dec 2023

En ny rapport från Hyresgästföreningen visar att hela 34 procent av unga vuxna i Stockholms län fortfarande bor hemma hos sina föräldrar. Den dystra situationen på bostadsmarknaden skapar en oro bland dessa unga människor, där 52 000 av dem önskar hitta ett annat boende.

Många av dessa unga vuxna uttrycker oro för att de inte kommer att hitta en bostad i framtiden.

-Förutsättningen för att vara ung vuxen på bostadsmarknaden idag ger mig ont i magen, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen. Foto: Filippa Ländin.

Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, uttrycker sin oro över dagens bostadssituation för unga vuxna. ”Förutsättningen för att vara ung vuxen på bostadsmarknaden idag ger mig ont i magen. Den trasiga bostadsmarknaden påverkar unga vuxnas livsval och framtidstro. Det är dags att politiken tar sitt ansvar,” säger hon.

Rapporten, baserad på enkätsvar från 4896 unga vuxna mellan 20 och 27 år, visar att Stockholm sticker ut på flera parametrar. Här är människor mest oroliga och tvekar mest att skaffa familj. För unga kvinnor är situationen särskilt svår, där 36 procent fortfarande bor hemma jämfört med 32 procent av männen.

När det kommer till önskemål om boende föredrar 36 procent av de unga vuxna i Stockholm en egen bostadsrätt, medan 23 procent vill bo i hyresrätt med förstahandskontrakt. De som redan har egna bostäder föredrar i hög grad att hyra, där 48 procent har förstahandskontrakt och en dryg tredjedel har en egen bostadsrätt.

Den aktuella bostadssituationen påverkar inte bara de unga vuxnas vardag utan har också konsekvenser för deras långsiktiga livsplaner. Unga vuxna i Stockholm står inför en betydande utmaning när det gäller att hitta prisvärda och tillgängliga bostäder, och detta problem kräver enligt rapporten ett snabbt och effektivt politiskt svar.

 

Föregående artikel Nytt: ersättning för insamling av förpackningar
Nästa artikel Dra nytta av avdragen när du säljer bostadsrätten

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här