AnnonsElectrolux

Urbana villor

21 jan 2023

Arkitekten Cord Siegel är projektskapare, ritare, byggledare, platschef och mannen bakom Urbana villor i Malmö. Den lilla bostadsrättsföreningen med havsutsikt och utan lån. Han bygger utifrån en social och ekologisk agenda. Huset har svävande privata trädgårdar och utsikt över stadslivet i Malmö och ett glittrande Öresund.

Urbana Villor är namnet på en Kasper Salin-prisbelönad bostadsrättsförening i Västra Hamnen i Malmö av arkitekterna Cord Siegel, Pontus Åqvist och landskapsarkitekten Karin Larsson. Cord Siegels kontor arbetar enligt en utvidgad modell där de tar hand om hela processen, från första skiss till förvaltande av färdig fastighet enligt ”Do it yourself-tanken”, vilket konkret innebär att de gör 75 procent av arbetet själva. De sju lägenheterna i föreningen består av två hus. Varje lägenhet utgör ett helt våningsplan och du kommer in i lägenheten från hissen, spiraltrappan eller via din trädgårdsbalkong. Åt ena hållet syns Turning torso och åt det andra hamnen och havet.

Cord Siegel låter glad, han har precis fått Skönhetsrådets pris 2022 för promenadhuset IGGY i området Sorgenfri. Ja, det syftar på artisten Iggy Pop i det nybyggda kvarteret Passageraren (”The Passenger”) – ett punkigt hus med roströd ton och mäktiga utsikter. Själv bor Cord Siegel i Urbana villor sedan 2008 då huset stod färdigt. De två husen är som villor som ligger på varandra. Alla i fastigheten har en 28 kvm stor trädgård på sin privata terrass utanför köken med utsikt mot havet. Vad inspirerade dig att bygga Urbana villor?

– När jag och min sambo var i 30-års åldern ville vi inte flytta ut till förorten men vi ville samtidigt ha ”villakvaliteter” mitt inne i stan. Vi tittade på vad som skulle hända om vi staplande villor på varandra. Det blev Urbana villor. Idag är det sju lägenheter på 140 kvm vilket var samma boyta som en genomsnittsvilla på skånska landsbygden hade på den tiden.

– Vi ville ha trädgård och terrass och då ritade vi in det. Vidare är det bra att ha en skjutdörr och att kunna vara flexibel. Vill man ha en ”villa” med tre eller sex rum? Samtidigt finns närheten för en familj med dagis, jobb, restauranger och bio. Vad är det bästa med att bo i Urbana villor?

–Jag gillar de tre trädgårdsbalkongerna, den öppna och fria planlösningen, högt i tak och stora fönster, det här är en modern byggnad med mycket ljus. Jag har bott i äldre byggnader men upplevt dem som mörka – detta hus är en kontrast till det. Jag gillar skjutdörrarna, det är som om trädgården flyttar in rummet när man öppnar dem. Det blir gränslöst! Vilket pris och vilken byggnad är du mest stolt över?

–Svårt att säga, jag är också ganska stolt över Oh boy – egna hyreshus som är byggda i prefabricerad betong. Ganska enkla element förvandlade till något unikt – en industriell produkt. Föreningen Urbana villor har inga lån och låga avgifter trots en mindre höjning av avgifterna i år (avgiften för 140 kvm är 462 kr/kvm/år). Anskaffningsvärdet låg kring dryga 8 miljoner kr år 2018.

– Idén är att man har sina egna villor och egna lån – inga kollektiva det är mitt koncept. Inga lån, inga räntor. Det sägs att du bygger utifrån en ekologisk och social agenda? –Ja, den ekologiska mångfalden syftar på de privata trädgårdarna och det sociala livet på den gemensamma takterrassen där alla samlas och träffas. Jag vill konstruera för rörelse och mellanmänskliga möten. Väggarna i lägenheterna är i sandblästrad betong och golven är blandade med betong och svensk diabas – stenarnas Rolls Royce. Diabas är den finaste sten man har i Sverige och är en mörk, oftast svart, magmatisk bergart som ger betonggolven karaktär. Den öppna bottenvåning har generös plats för cyklar och där finns ett gemensamt växthus och trädgård. Projektet präglas av en experimentell inställning till bostaden, med olika planlösningar, robusta material och fina detaljer.

Föregående artikel 2023 blir ett förlorat år
Nästa artikel En omvandlingsresa med medlemmarna med på tåget

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här