AnnonsElectrolux Professional AB

Vänta inte på räntesänkningar – höj avgiften

20 jun 2024

År 2023 var ett ovanligt utmanande år för bostadsrättsföreningarna i Stockholmsregionen, främst på grund av fördubblade räntekostnader. Detta framgår av den HSB:s årliga rapport Stockholms bostadsrättsbarometer. Trots att styrräntan har sänkts förväntas föreningarnas räntekostnader fortsätta öka även i år.

I Stockholms bostadsrättsbarometer 2024 har HSB sammanställt ekonomiska nyckeltal från över 760 bostadsrättsföreningar med nära 100 000 lägenheter. Siffrorna visar att föreningarnas genomsnittliga driftkostnad ökade med drygt fem procent under 2023, medan den högre snitträntan på 2,5 procent ledde till en fördubbling (+105 %) av räntekostnaderna. I pressmeddelandet skriver HSB att den genomsnittliga avgiften höjdes med sju procent medan sparandet till framtida underhåll, det viktigaste nyckeltalet för bostadsrättsföreningar, minskade med 13 procent.

– Avgifterna har höjts, men inte tillräckligt. Nuvarande sparandenivå är långt under våra rekommendationer och innebär att den genomsnittliga föreningen idag varken täcker sitt slitage fullt ut eller är tillräckligt ekonomiskt förberedd för framtida underhåll. Detta behöver åtgärdas och kommer att vara en prioritet under höstens budgetarbete, säger Anna Rosquist, ekonom och analytiker på HSB Södertörn i ett pressmeddelandet.

En styrelses primära uppgift är att sätta rätt avgift utifrån föreningens behov, och om möjligt fördela höjningar över flera år. Att vänta på lägre ränta i stället för att höja avgifterna rekommenderas inte av Anna Rosquist.

– En styrelse bör räkna med en långsiktig ränta på omkring tre procent. En stor del av den bundna lånestocken förnyas i år vilket driver upp föreningarnas snittränta ytterligare, samtidigt som kommunala taxor fortsätter öka. Ett för lågt sparande idag kan innebära högre avgifter i framtiden.

 

Föregående artikel Glad midsommar önskar vi på Borätt forum
Nästa artikel Lag på sortering ställer nya krav på brf:en

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här