AnnonsElectrolux Professional AB

Väntad sänkning av styrräntan – fler på gång

8 maj 2024

Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Banken skriver i sitt pressmeddelande att inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag. Riksbanken kan därför lätta på penningpolitiken. Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret. 

−Riksbankschefen vill ogärna sänka räntan för att sedan höja den i sommar. Det handlar mycket om signalvärde också. Det finns både en kommunikativ poäng och en psykologisk med att inte vara alltför optimistisk, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Det har skett ett trendbrott. Dagens räntesänkning är den första sedan 2016. Det är spridda skurar. Riksbanken tror på ytterligare två räntesänkningar under året och det står i skarp kontrast till de 5 – 6 sänkningar som storbankerna menar borde komma.

Vi frågade Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, om varför det är så stora kontraster.

−Riksbankschefen vill ogärna sänka räntan för att sedan höja den i sommar. Det handlar mycket om signalvärde också. Det finns både en kommunikativ poäng och en psykologisk med att inte vara alltför optimistisk.

−Jag skulle snarare ge riksbanken en eloge för att man sänker räntan trots den svaga kronan och att man vill avvakta de andra centralbankerna – vi går före och avvaktar och ser effekterna. Riksbanken kan ändra sig och de går försiktigt fram. Dessutom har storbankerna inte samma, tunga ansvar som vilar på Riksbankens axlar. Det är lättare att sitta på läktaren och tycka saker och ting än att sitta med det fulla ansvaret i Riksbanken och det måste man ha respekt för. Man vill inte heller att folk ska öppna plånboken fullt ut för det kan spä på inflationen.

Föregående artikel Hur vet föreningen att en entreprenör är seriös?
Nästa artikel Plundrade föreningen domen blev tio miljoner kr

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här