AnnonsElectrolux Professional AB

Var fjärde bostadsrättsägare riskerar 40 procent höjda månadsavgifter

17 jun 2022

En fjärdedel av landets bostadsrättsföreningar är särskilt känsliga för det allt högre ränteläget, många hushåll kan få det riktigt tufft. Det visar en unik datakörning för SvD. Så många som 25 procent riskerar kraftigt höjda månadsavgifter enligt en rikstäckande studie.

Det är skillnader mellan föreningarna, 25 procent är relativt opåverkade av räntehöjningar medan en lika stor andel riskerar mycket kraftig påverkan. I rena siffror motsvarar det ungefär 250 000 hushåll i Sverige säger Hampus Dahlsted, vd för analys- och informationssajten Allabrf.se

Var fjärde bostadsrättsägare riskerar 40 procent höjda månadsavgifter, enligt en studie som bygger på årsredovisningar från ca 5200 föreningar i landet. Foto: AdobeStock

– Om man utgår från att 70 procent av allaboende dessutom har rörliga bolån är det många hushåll som kan få det riktigt tufft.

Det finns två grupper av bostadsrättsföreningar som ofta har hög räntekänslighet. Det är nyproducerade bostadsrättsföreningar med stora skulder och föreningar som har en för låg avgiftsnivå.

– Kanske förvånande, men även mindre bostads-rättsföreningar med små lån, kan ha hög räntekänslighet på grund av att avgifterna är för låga. Många gånger ligger dessa mindre lån även på 100 procent rörligt vilket gör att månadsavgiften behöver höjas betydligt snabbare, säger Fredrik Johansson på allabrf.se.

Man behöver syna nyckeltalen i varje förening för att veta exakt hur räntekänsligheten slår. Hur räknar man då fram räntekänslighet?

För att kunna ta reda på det behöver man känna till föreningens totala skulder och totalaårsavgifter. Genom att multiplicera totala skulder med en procentenhet, och därefter dividera med totala årsavgifter ser man hur mycket föreningen behöver höja årsavgiften om räntekostnaderna stiger med 1 procentenhet.

I tisdags fattade riksdagen ett enhälligt   beslut om att skärpa konsumentskyddet. Bland annat införs ”räntekänslighet” som ett nytt obligatoriskt nyckeltal i alla årsredovisningar från bostadsrättsföreningar nästa år.

Källa: Allabrf.se

 

Föregående artikel Lågt förtroende för byggindustrins miljöarbete
Nästa artikel Bostadsministern vill bygga bort bristen

1 Kommentar

  1. Hade varit intressant med ett exempel, förstår inte hur de räknar fram en sådan extremt stor siffra. Att 25 % riskerar höjning med 40 %, för en relativt liten räntehöjning. Står räntor för en sådan del av föreningars utgifter?!? Möjligen nyare, men det finns många äldre.
    Det är bara att kolla i årsberättelsen. Man ska inte heller glömma att det finns fler utgifter, som kan sänkas.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här